Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2010 16:02:53

Je podpora environmentální výchovy zločin?

Je podpora environmentální výchovy zločin?

Je podpora environmentální výchovy zločin?

 

Je podpora environmentální výchovy zločin?

Dnešní vydání MF Dnes obviňuje Stranu zelených, že v době, kdy její zástupci řídili Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, preferoval úřad při rozdělování evropských peněz projekty týkající se environmentální výchovy. Připravovali je prý hlavně lidé spojení se Stranou zelených a „spřízněnými“ nevládními organizacemi. Je to účelová lež, jejímž cílem je poškodit zelené před blížícími se parlamentními volbami.

TISKOVÁ ZPRÁVA STRANY ZELENÝCH

Podpora environmentální výchovy patří mezi hlavní témata Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Zadání programu bylo schváleno Evropskou komisí a uspělo ve velmi přísném připomínkovém řízení. Vzdělávání v oblasti ekologie, ochrany životního prostředí a trvale udržitelného rozvoje ostatně náleží mezi evropské priority. Článek v MF Dnes se navíc týká prostředků rozdělených v rámci výzvy 1.1 Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tato výzva však byla schválena a podepsána v září 2009, tedy téměř půl roku po odchodu Ondřeje Lišky z čela Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. MF Dnes tuto důležitou skutečnost "opomněla" uvést.

 

„Každý, kdo se o školství zajímá, ví, že na základních a středních školách probíhá kurikulární reforma. A environmentální výchova patří mezi tzv. šest průřezových témat. Tato průřezová témata jsou úplná novinka a školy mívají s jejím zvládnutím celou řadu problémů. Proto je správné výuku těchto témat podporovat. A nešlo samozřejmě jen o environmentální výchovu,“ dodává předseda zelených Ondřej Liška.

 

Celý proces hodnocení a posuzování jednotlivých projektových žádostí byl a je podle Lišky naprosto transparentní. Ondřej Liška jako ministr nezasahoval a ani nemohl zasahovat do složení hodnotitelských týmů. Celou oblast měla na ministerstvu na starosti příslušná sekce řízení operačních programů. „V čele této sekce stál člověk z úplně jiné politické strany. Nelituji ani jediné koruny, která šla na podporu environmentální výchovy. Byly to dobře vynaložené peníze, které se společnosti bohatě vrátí,“ říká Liška.

 

Podle bývalého ministra bylo jedním z důvodů, proč šlo na environmentální výchovu více než na ostatní oblasti, také to, že organizace, které se tématem zabývají, jsou zkušené a umějí psát kvalitní projekty. A podle pravidel není možné vyloučit nějakou žádost jen proto, že už byla předtím podpořena jiná, která se týká stejného tématu. Zájemců o podporu bylo navíc v oblasti environmentální výchovy více než u jiných témat. Ministerstvo školství se přesto za působení Ondřeje Lišky významně věnovalo i podpoře jiných oblastí: čtenářské gramotnosti, výuce cizích jazyků nebo moderním dějinám. „Vytýkat zrovna mně, že se za mého působení málo podporovala výuka novodobých dějin, je nehoráznost,“ říká Liška.  

 

Útok na objednávku?

 

„Podle aktuálního průzkumu společnosti CVVM má Strana zelených 6%. V posledních dnech kritizujeme chování ČEZu, uhelné a průmyslové lobby a dalších, kteří si do údajně protikrizových opatření vlády prosadily škodlivé projekty typu dostavba Temelína, Prunéřov či jezy na Labi. Odmítáme bourání vesnic na Ústecku v zájmu těžařů. Ani se tedy nedivím, že se v médiích objevují útoky na nás. Ti, které kritizujeme, mají významný vliv,“ říká předseda Strany zelených Ondřej Liška.

 

Podle jeho názoru jsou nepravdivé spekulace o nespravedlivém protěžování „zelených“ projektů v době, kdy Ministerstvo školství řídili zelení, již druhým pokusem o mediální diskreditaci SZ. „Tím prvním byl objednaný a lživý útok Mostecké uhelné na Martina Bursíka,“ dodává Liška. V obou případech podle předsedy SZ chybí důkazy. „Nikdo nikdy žádné neuvidí, protože žádné nejsou. Nemohou být - ani jedno totiž není pravda,“ uzavírá předseda Strany zelených.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama