Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2010 19:00:00

Na ministerstvo byl vyvíjen tlak

Na ministerstvo byl vyvíjen tlak

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) rozhodlo ve věci spuštění spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví negativně. Mohlo to však být úplně jinak. Podle slov předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky byl na MŽP vyvíjen tlak.

"Vnímal jsem, že na ministerstvo byl vyvíjen různý tlak, ať už z dopisů, schůzek i od poslů, kteří se snažili vystupovat ve prospěch i neprospěch záměru zřízení spalovny. To, co považuji za nejdůležitější, je, že stanovisko ministerstva je výsledkem skutečně věrohodně nezávislého posouzení," uvedl při včerejší návštěvě Pardubic Liška. "Myslím, že tím se upevnil kredit samotného ministerstva. To se ani ekonomickým zájmem nepodařilo vmanévrovat do pozice, která by znevěrohodňovala jeho nezávislost," prohlásil Liška. Na druhou stranu podle něho však zdaleka není vyhráno. "Existují dvě rizika.

Je možné soudně napadnout formální postup MŽP. Předpokládám ovšem, že ministerstvo si dalo velice záležet na tom, aby splnilo všechny formální náležitosti, aby toto stanovisko bylo nezvratné a aby obstálo i soudnímu přezkoumání. Nicméně toto může investor udělat. Je otázka, zda uspěje nebo ne. Ta šance není veliká, přesto však riziko zůstává," konstatoval šéf Strany zelených.

Také poukázal, že negativní stanovisko nakonec naznačuje, za jakých okolností by daný záměr mohl být přijatelný. "Například lepší technologie či snížení limitu spalovaných látek zhruba o polovinu. To však znamená, že by investor musel přeformulovat celý svůj záměr a to není otázka měsíců, ale spíše let. Zdaleka ale není vyhráno v tom, že by tento záměr byl zcela smeten ze stolu. Nicméně pro nejbližší léta, si myslím, se tomu podařilo zabránit," uzavřel Ondřej Liška.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama