Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2012 16:06:00

Ne vládnímu ataku na dostupnost bydlení pro desítky tisíc domácností

Ne vládnímu ataku na dostupnost bydlení pro desítky tisíc domácností

Strana zelených odmítá chystanou transformaci dávek na bydlení – změny budou mít razantní dopady na domácnosti s nízkými příjmy. Vláda zcela rezignovala na politiku bydlení a dál tupě škrtá.

Strana zelených nesouhlasí s připravovaným zrušením příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení a jejich nahrazení příspěvkem na náklady na bydlení, jež bude dávkou pomoci v hmotné nouzi. 

V současné době má na příspěvek na bydlení nárok vlastník nebo nájemce bytu (nikoliv však podnájemce bytu nebo člověk na ubytovně - ti mohou, usoudí-li úřad, že jde o případ hodný zvláštního zřetele, získat pouze doplatek na bydlení), jestliže jeho náklady na bydlení jsou vyšší než 30 % rozhodného příjmu (35 % na území hl. m. Prahy). Bude-li schválen nový příspěvek na náklady na bydlení, bude na něj mít nárok vlastník, nájemce či uživatel jiné formy bydlení až tehdy, budou-li jeho přiměřené náklady na bydlení vyšší než 50 % jeho příjmů. Zatímco dosud pobíralo jednu z dávek celkem 164 tisíc příjemců, po transformaci to bude podle odhadu MPSV pouze 65 až 75 tisíc příjemců příspěvku na náklady na bydlení. Změna by měla každoročně přinést státu úspory ve výši 1,4 miliardy korun.

„Způsob, jakým transformace probíhá, je velmi nestandardní a Strana zelených ho odmítá. Dvě novely zákonů o státní sociální podpoře a o pomoci v hmotné nouzi dorazily do sněmovny formou přílepku a zcela bylo vypuštěno mezirezortní připomínkové řízení (1). U návrhu, který se citelným způsobem dotýká tisíce rodin je takový postup nepřijatelný,“ říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

„Podobné změny by neměly být připravovány narychlo a „pod pokličkou“, měly by být naopak výsledkem širší odborné diskuse o sociálních souvislostech bydlení. Vláda ostatně ministerstvům pro místní rozvoj a práce a sociálních věcí uložila v Koncepci bydlení ČR do roku 2020, aby do června tohoto roku zpracovala návrh komplexního řešení sociálního bydlení. Uvedený návrh však zpracován nebyl (úkol byl odložen o rok) a místo toho se pouze chystají tupé škrty v oblasti dávek na bydlení,“ doplňuje Ivana Janišová, vedoucí sekce pro sociální politiku SZ.

„Změny v příspěvku na bydlení povedou ke zhoršení situace nízkopříjmových skupin občanů – seniorů, lidí se zdravotním postižením nebo rodin s malými dětmi. Tento krok v konečném důsledku povede také k většímu zatížení obecních rozpočtů, protože to budou právě obce, které ponesou důsledky špatně nastavené reformy,“ uvedla Kateřina Jechová, členka sekce pro sociální politiku SZ a místostarostka MČ Praha 2.

1. Návrh bude PSP projednávat ve druhém čtení na schůzi, která začíná v úterý 10. 7. Obsah sněmovního tisku 695 a stav projednávání - http://www.psp.cz/ff/5e/1b.htm

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama