Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.02.2011 18:05:00

Ne zelení, ale česká vláda vytěsňuje realitu

Ne zelení, ale česká vláda vytěsňuje realitu

Nestojí Mubarak za trochu podpory, ptá se Zbyněk Petráček v komentáři LN

V onom komentáři peskuje Stranu zelených za její včerejší tiskovou zprávu. V ní jsme kritizovali přístup české diplomacie, která mlčela a mlčí k situaci v Egyptě, ačkoliv se ráda prezentuje jako nesmlouvavý ochránce lidských práv a demokratizace. Pan Petráček se ovšem ve svých úvahách dopouští několika chyb.

Zaprvé, Strana zelených prý "vytěsňuje realitu", když kritizuje vládu za mlčení ohledně událostech v Egyptě. Přitom Spojené státy nebo Velká Británie žádají okamžitý přesun moci, jinými slovy rezignaci prezidenta Mubaraka. I zdrženlivá EU se v posledních dnech přiklonila na stranu demonstrantů. Není to tedy česká vláda, kdo vytěsňuje realitu?

Zadruhé, "v čem je Egypt horší než podobné státy", že si zasluhuje naší pozornost, ptá se pan Petráček. Jednoduchá odpověď. Na rozdíl od ostatních diktátorských režimů teď v Egyptě probíhají obrovské protesty na podporu demokratických reforem. Programové prohlášení vlády ze srpna 2010: "V oblasti zahraniční politiky EU považuje vláda za prioritní... podporu demokracie a lidských práv ve světě."

Zatřetí, proč Strana zelených nevolá po ukončení rozvojové pomoci diktátorským zemím, když volá po ukončení podpory diktátorským režimům, ptá se pan Petráček? Protože rozvojová pomoc se dá dělat i jinak, než plněním pokladen diktátorů.

Začtvrté, Egypt nezažívá Sametovou revoluci, ale občanskou rebelii, posteskl si pan Petráček. Není to náhodou proto, že na rozdíl od listopadových událostí střílí v Egyptě po demonstrantech i ostrými náboji? Není to náhodou tím, že pokojné protestující napadají noži ozbrojení kriminálníci a policisté v civilu?

Komentář pana Petráčka považuji za urážku všech mladých i starých, levicových i pravicových, sekulárních i náboženských mužů a žen, kteří právě v tuto chvíli bojují s ohromnou statečností proti mašinérii zbabělého a násilnického režimu. Režimu, který podle pana Petráčka stojí za trochu podpory.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama