Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2011 11:28:00

Poslankyně Řápková volá po represích používaných v totalitních státech

Poslankyně Řápková volá po represích používaných v totalitních státech

Strana zelených se ostře ohrazuje proti „Bydžovské výzvě”, která navrhuje úpravu legislativy v oblasti represí proti sociálně vyloučeným občanům.

Starosta Louda a poslankyně Řápková svolali minulý týden do Nového Bydžova více než 50 starostů a starostek, kteří adresovali Vládě ČR výzvu k úpravě legislativy. Návrhy směřují ke zvýšení dostupnosti represivních nástrojů při řešení situace sociálně slabých obyvatel ve městech. Mezi ústřední návrhy patří zákaz pobytu ve městě pro občany bez trvalého pobytu, kteří spáchali přestupek, zřízení registru přestupků, svolení k exekucím dávek hmotné nouze nebo zveřejňování údajů o neplatičích vč. uloženého trestu.

„Autoři výzvy buď nevidí, nebo spíše nechtějí vidět, že represe nepřinese řešení vážných sociálních problémů. Jejich návrhy směřují k omezování svobody jednotlivců, ostrakizaci lidí v těžké sociální situaci a blíží se postupům v totalitních režimech," odsuzuje návrhy Ondřej Liška.

Navrhované postupy by měly devastující vliv na desítky tisíc našich spoluobčanů, kteří jsou již dnes ohroženi chudobou, a jejichž životní situace by se dále výrazně zhoršila. Prohloubí se nucená migrace obyvatel, což pro ně dále sníží dostupnost legálního zaměstnání a zvyšování vzdělanosti. Snížila by se také solidarita mezi městy, která by měla nově legální možnost vytlačovat některé obyvatele ze svých katastrů na úkor ostatních obcí.

„Řešení spatřujeme především v systematické preventivní práci, kvalitních sociálních službách, podpoře zaměstnanosti a inkluzivním školství," vysvětlila vedoucí odborné sekce pro sociální politiku Strany zelených Klára Laurenčíková.

„Nepovažujeme za vhodné stavět při řešení problému sociálního vyloučení stát a samosprávy do opozice. Řešení spočívá pouze v úplné spolupráci státu a obcí a podpoře starostům a starostkám při realizaci integračních programů. Na tomto principu úspěšně pracuje například vládní Agentura pro sociální začleňování," připomněl předseda zelených Ondřej Liška.

Zřízení Agentury pro sociální začleňování prosadila ve vládě v roce 2008 Strana zelených.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama