Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2010 16:22:34

Sobotní projev na sjezdu Strany zelených

Sobotní projev na sjezdu Strany zelených

Vážené delegátky, vážení delegáti, milí hosté. Včera jsem mluvil o minulém období – o našich chybách a úspěších Strany zelených. Dnešek zasvětím budoucnosti.

 5. 12. 2009 - Vážené delegátky, vážení delegáti, milí hosté. Včera jsem mluvil o minulém období – o našich chybách a úspěších Strany zelených. Dnešek zasvětím budoucnosti.

Posledních pět měsíců jsem strávil rozhovory se členy strany ve všech koutech naší republiky. Vyslechl jsem jejich podněty, obavy a názory na směřování strany. Zároveň jsem věnoval čas i zlepšení naší komunikace s veřejností a vysvětlování našich postojů.

Dnes bych se s Vámi chtěl podělit  o to, čeho chci jako vůdce Strany zelených dosáhnout a co pro to můžeme společně udělat.

Moje politická minulost i práce v neziskovém sektoru je spjata se zelenou politikou. Stal jsem se “zeleným”, protože jsem přesvědčen o tom, že cesta k udržitelné budoucnosti naší země a celého světa vede po zelené.

Politika napravo i nalevo, politika modrá a červená a v současné době také oranžová naší zemi neprospěly. Selhaly. Selhaly v péči o naše životní prostředí, selhaly v podpoře našich škol, neprospěly naší ekonomice a rozhodně nepřinesly onu podstatnou věc, kterou občané chtějí především – dobrou a poctivou vládu.

Jsem přesvědčen, že je prvořadou povinností naší strany nabízet alternativní politiku. Přiznejme si hned zkraje, že v nejbližší budoucnosti se nám asi nepodaří poskládat většinovou zelenou vládu. Nemůžeme tedy očekávat či dokonce slibovat to, že změníme úplně všechno, ale můžeme  a musíme nabídnout nezpochybnitelný a jednoznačný program, k jehož prosazování použijeme všechny dostupné způsoby.

Počet těch, kteří by byli ochotni nás volit je velmi vysoký, podle nedávného průzkumu až 27 procent voličů – bohužel jsme je nepřesvědčili o tom, aby nás podpořili. Musíme jim vysvětlit, co představujeme a hlavně jak se budeme chovat, pokud nám svou důvěru dají.

Jsem přesvědčen o tom, že SZ je a musí být odlišná a jasně čitelná, nejen programově, ale i svým chováním – rád bych proto tedy nyní popsal několik oblastí. Musíme lidi přesvědčit, že jedině podporou zelených v nich dosáhnou změny.

V prvé řadě, jsou to zelení, kteří se bytostně zasazují o ochramu našeho životního prostředí. Jak jsem řekl včera večer, díky straně zelených můžeme toto volební období považovat za období nejvytrvalejšího úsilí o ochranu našeho životní prostředí v historii této země. Každý náš úspěch byl dosažen v tvrdém boji proti kartelu politiky a byznysu. S blížícími se volbami je třeba znova si uvědomit: Žádná jiná strana neklade na ochranu životního prostředí ve svém programu takový důraz jako my. Naopak, i když se dnes - narychlo a nevěrohodně - lakují nazeleno , jejich každodenní politika a hlasování ve Sněmovně svědčí o pravém opaku.

Proto musíme lidem, pro které je ochrana životního prostředí důležitá, říci, že jejich stranou jsou zelení.

Jsou to pouze zelení, kdo prosazují myšlenku udržitelné ekonomiky. Současná krize nám ukázala, že starý typ uhlíkové ekonomiky selhal a stojí na vratkých základech. Jak už na počátku roku řekl ve zkratce Martin – pracovní místa by neměla vznikat či zanikat v závislosti na tom, jak kolísají dodávky ruského plynu. Jsme jedinou stranou, která sází na udržitelnou energetickou politiku, na tvorbu zelených pracovních míst a na podporu rozmanitých typů podnikání, ne pouze na rozvoj velkých korporací.

Věřím, že musíme lidem, pro které je model udržitelné ekonomiky a rozvoje důležitý, říci, že jejich stranou jsou zelení.

Pouze zelení jsou věrohodnou proevropskou stranou. Komunisté jsou proti Unii snad ve všem. ODS věnuje většinu svého úsilí útokům na Unii a blokováním všeho, co jí zavání. Sociální demokracie o sobě prohlašuje, že je pro-unijní, ale zároveň se nezdráhá si politicky zahrávat s něčím tak fundamentálním jako je Listina základních práv, hodí-li se to právě do krámu. Ti zbývající pak v tichosti sedí stranou, ale nezapoměňme, že zvedli ruku pro volbu prezidenta, který považuje rozklad Unie za svůj životní úkol.

Jsme jedinou stranou, která zcela konzistentně bojovala za ratifikaci Lisabonské smlouvy včetně Listiny základních práv EU.

Věřím, že lidem, kteří chtějí jednoznačnou pro-evropskou politiku, musíme říci, že jejich stranou je Strana zelených.

Pouze zelení se zasazují o skutečnou rovnost šancí v české společnosti. Naší zástupci ve vládě i v parlamentu bojovali tvrdě proti proti-romským a proti-menšinovým návrhům jiných stran.  Jen díky soustavnému úsilí zelených byl v této zemi konečně přijat antidiskriminační zákon. Jsme taky jedinou stranou, která aplikuje gendrové pravidlo na našich kandidátních listinách. Narozdíl od lhostejnosti, kterou jiní vydávají za toleranci, aktivně hovoříme o právech sexuálních menšin a spolupracuje s gay a lesbickým hnutím.

Pro lidi, jejichž krédem je rovnost šancí a boj se všemi formami diskriminace, proto máme vzkaz, Vaší stranou je SZ.

Jedině zelení se věrohodně zasazují o potírání korupce v politice. Jsme jedinou stranou, která nebere úplatky a nepotřebuje sama sebe přesvědčovat o tom, že nepřijímání úplatků je správné.

Věřím, že lidem, kteří chtějí konec korupce v české politice, musíme říci, že jejich stranou je Strana zelených.

Je zde další věc, kterou musíme udělat.  Musíme ukázat lidem, že mohou věřit, že chyby, které jsme dělali v minulosti se nebudou opakovat a že se o prosazování našich návrhů a politiky budeme zasazovat ještě odhodlaněji než doposud. To je cesta k obnovení důvěry v naši politiku.

Navrhuji několik kroků, které by měly vést ke zlepšení naší práce jak v parlamentu tak uvnitř strany.

Každý člen strany má právo být informován o důležitých rozhodnutích a jeho názor vyslyšen. Věřím, že otevřená a inkluzivní vnitrostranická diskuze je projevem zralosti a síly, ne slabosti strany. Tam, kde jiné strany debatu vylučují, já ji chci  naopak podporovat.

Navrhuji, aby se každý rok konala programová konference. A to vždy alespoň dva měsíce před každoročním sjezdem, aby bylo možné přijímat programové dokumenty.

Navrhuji posílení a zefektivnění našich odborných sekcí. Navrhuji, aby ihned po Novém roce projednala Republiková rada návrh na zlepšení jednaního řádu odborných sekcí. O detailech tohoto návrhu jsem již jednal s předsedy odborných sekcí a mohu říci, že mají jejich podporu. Zvu ke spolupráci všechny, kdo se chtějí zapojit do vytváření politiky zelených, bez rozdílu postavení uvnitř strany.

Navrhuji, aby se ihned po Novém roce otevřel náš volební program a byl pro volby v květnu 2010 aktualizován a vylepšen.

Navrhuji, abychom zahájili debatu o aktualizaci našeho politického programu, která vyvrcholí do dvou let přijetím nového.

Navrhuji, aby se ustálily jasné procedury pro to, jak vznikají politická stanoviska Strany zelených propstřednictvím odbornýcvh sekcí, republikové rady, předsednitva a poslaneckého klubu. To není technická otázka. To je otázka legitimity postojů, které pak naši představitelé veřejně hájí. Jen pokud za nimi bude stát většina strany, budeme jednotní a srozumitelní veřejnosti.

Jsem pro přijetí normy o vnitrostranickém refrendu. Považuji za dobré, aby si vedení mohlo ověřit mandát pro některá závažná rozhodnutí v průběhu svého funkčního období.

Navrhuji, aby ihned po sjezdu dala Republiková rada mandát koordinační skupině, která nastartuje přípravu komplexní novely našich stanov. Rozvoj vnitrostranické plurality NENÍ v rozporu se snahou pracovat efektivněji a zároveň demokraticky.


Nicméně musíme také chápat to, že existuje chvíle, kdy debata musí začít směřovat k rozhodnutí a kde musí být respektována demokratická vůle strany. Nejsme spolkem jednotlivců, jsme členy politické strany. Lidem se představujeme jako síla, která má cíle a program, o jejichž realizaci se společně snažíme. Je bláhové doufat, že se shodneme úplně na všem. Přesto musíme trvale usilovat o to, abychom byli mnohem srozumitelnější a jednotnější v našich postupech a práci.

Proto si také myslím, že by každý zelený kandidát měl veřejně deklarovat, že jeho mandát je stranickým mandátem. Obchodování s parlamentními mandáty, které dovedlo důvěru v parlament a vládu tam, kde dnes je, musí být učiněna přítrž. Staňme se vůdčí silou v úsilí zamezit těmto praktikám.

Další věc kterou veřejnost u politických stran právem odsuzuje, je jejich tendence dívat se vládní angažmá optikou pouhého podílu na moci. Nechme ostatní strany, ať se soustředí na to kdo sedí ve vládě – SZ se musí soustředit na to, co vláda dělá, co prosazuje a jak se chová.

Znova opakuji: odmítněme zastaralé a zdiskreditované pravo-levé ideologické schéma. Nenechme se vlákat do pasti toho, že budeme definováni pouze tím s kým spolupracujeme, s kým jdeme do koalice. To je totiž přesně to, co čeho chtějí velké strany dosáhnout. Stejně tak ovšem nemůžeme veřejnosti slíbit, že vláda ve které budeme, naplní VŠECHNY naše politické požadavky z volebního programu.

Základním stavebním kamenem zelené politiky je připravenost konat, odpovědný a aktivní přístup ke světu a zároveň vědomí toho, že naplnění našich cílů bude vyžadují kompromisy.

Můžeme se stát fundamentalisty. Můžeme zůstat čistí a nedotknutí mocí. Bude to ale znamenat pouze tolik, že problémy, které bychom měli a chtěli řešit se prohloubí a my budeme zůstaneme stranou.

A kde je ta hranice kompromisu a věrnosti k programu? O tom veďme soustavnou debatu. Chci, abychom se od ostatních stran odlišovali jak celkovým programem, tak jasně definovanými podmínkami, za kterých jsme vůbec ochotni přemýšlet o účasti ve vládě. Pousme se definovat některé podmínky, o nichž nelze smlouvat.

Nastal čas přestat mluvit o boji s korupcí a konečně s ní něco udělat. Musíme trvat na tom, aby příští parlament a vláda pojmenovaly největší politická selhání posledních 20 let a odhodlaly se k jejich dořešení. Bez této vůle  bychom do žádné vlády neměli jít.

  • Je třeba důkladně reformovat oblast veřejných zakázek, tak aby se staly skutečně otevřenými – včetně mezinárodního dohledu nad velkými zakázkami
  • Definitvně ukončit “porcování medvěda” ve Sněmovně, včetně jeho skrytých metod.
  • Je třeba zavést finanční limity na volební kampaně – omezit individuální dary, zakázat dotace od firem lobujících v parlamentu, zavést povinnost externího auditu všech politických stran. Toto vše by mělo být doplněno přísnou penalizací za porušení pravidel.

Nastal čas napravit hlavní nedostatky politických a právních struktur naší země. Proto trvejme na:

  • Reformě justice – Naším úkolem je bránit politickému ovlivňování kauz.
  • Trvejme na zavedení přímé dvoukolové prezidentské volby - abychom už nikdy nezažili zkorumpovanou volbu prezidenta České republiky.
  • Trvejme na odstranění náhubkového zákona a na odmítání jakýchkoliv média  či svobodu slova omezujících zákonů. Narozdíl od jiných stran, SZ prosazuje svobodu médií i když o nás zrovna nereportují pozitivně.

Musíme trvat na tom, aby ochrana životního prostředí byla prioritou vládního programu,:

  • jmenovitě politiky na ochranu klimatu
  • Ochrany české krajiny
  • a Udržení limitů těžby

Musí být naprosto jasné, že ve vládě budeme pouze tehdy bude-li jednoznačně pro-evropská a že nikdy nepodpoříme žádný návrh zákona, který by obsahoval opt-out této země z unijní Listiny základních práv. S rostoucím ohrožením základních evropských hodnot demokracie a lidských práv musíme trvat na tom, aby Česká republika byla silným a spolehlivým spojencem zemí Evropské unie.

Nesmíme slevit ze stanoviska, že ideologie Komunistické strany je v rozporu s demokratickým vládnutím, ať už se jedná o jejich účasti ve vládě či i jen kontrolní mocí nad ní.

Musíme trvat na tom, aby jakákoliv vláda respektovala rovnost šancí a práva menšin v této zemi. Ukažme nulovou toleranci populistickým politikům útočícím na menšiny za účelem získání voličských hlasů. Ve vládě tolerující takovéto praktiky nemůžeme sedět.

Tyto klíčové body: boj proti korupci, reforma politické scény a justice, ochrana životního prostředí, proevropská orientace, udržení komunistů mimo vládu a respekt vůči menšinám jsou elementárními hodnotami Strany zelených a my musíme jednotně a hlasitě říci, že z nich nikdy neustoupíme a na vládě, která toto respektovat nebude se podílet nebudeme.

Abychom si mohli být jisti, že naše principy budou respektovány, musíme trvat na přísnějším přístupu k naplňování koaličních dohod. Musíme trvat na tom, aby se klíčové reformní kroky, speciálně v oblasti korupce, realizovaly už na začátku fungování jakékoliv vlády. Partneři proto musí vědět, že budou-li jejich zástupci hlasovat proti těmto opatřením v parlamentu bude to znamenat ukončení další spolupráce.

Každý v tomto sále ví, že česká společnost touží po změně klimatu v politice. Lidé jsou znechuceni a unaveni stranami, které porušují sliby a které zajímá mnohem víc moc a peníze než práce pro lidi.

Po třech letech v parlamentu musíme konstatovat, že jsme udělali chyby, ale pozitiva našeho působení je převážila. Jsme první stranou, která se dostala do parlamentu a zároveň odmítla podílet se na KARTELU MOCI A PENĚZ. Máme dost času na to, abychom v příštích volbách uspěli. Musíme ukázat lidem, kteří jsou ochotni volit Stranu telených, že důvěru, kterou nám dají, jim vrátíme v podobě věrnosti k našemu programu a odvahou ho prosazovat.

Chci vést tuto stranu, protože věřím v zelenou politiku. Věřím tomu, že musíme nabídnout alternativu kartelovému pojetí politiky, protože nikdo jiný to za nás neudělá.

Žádám vás o vaši podporu a slibuji vám plné odevzdání se tomuto úkolu. Budeme-li pracovat jako tým, který  se soustředí na společnou myšlenku a cíl a společně půjdeme přímo za lidmi, musíme uspět.

Přinesme konečně změnu, lidé na ni čekají.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama