Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2010 18:26:31

Spojenci VV, SNK-ED, udržovali Milana Jančíka u moci

Spojenci VV, SNK-ED, udržovali Milana Jančíka u moci

Odpověď na Výzvu Věcí veřejných k situaci na radnici Prahy 5

Odpověď předsedy SZ Ondřeje Lišky na dopis předsedy VV Radka Johna z 27.5.2010.

Vážený pane předsedo,

reaguji spolu s kolegou Ondřejem Velkem na Váš dopis ze dne 27. 5. 2010 ve věci „Výzvy Věcí veřejných k situaci na radnici Prahy 5“.

Udivuje nás, že Věci veřejné se staví do role jakéhosi koordinátora předvolebního a povolebního odporu proti Milanu Jančíkovi. Vše nasvědčuje spíše tomu, že jde o opožděný, resp. předčasný mediální výkřik k těm, o kom zřejmě předpokládáte, že nemají dostatek informací a budou tak Vaši snahu chápat jako upřímnou.

1. K věrohodnosti Vaší výzvy z 27. 5. 2010 byste mohli přispět tím, že se jako strana budete distancovat od chování zastupitelů politického spojence Vaší strany SNK-ED na radnici Prahy 5, kteří dlouhodobě za výhody udržovali a udržují v letech 2006 - 2010 s částí zastupitelů ODS a ČSSD Milana Jančíka u moci. Podrobnosti o chování zastupitelů SNK-ED resp. i vašeho člena VV jsme Vám schopni doložit  a předseda zelených na Praze 5 Ondřej Velek Vám již dvakrát neúspěšně nabízel konkrétní informace.

2. Za opožděný resp. předčasný považujeme Váš požadavek na předvolební závazek k odmítnutí povolební koalice s ODS a konkrétně s Milanem Jančíkem. Zelení na rozdíl od Vás žádný takový závazek nepotřebují, neboť se obecně ví, že dlouhodobě kritizujeme Milana Jančíka a jeho spolupráci s politicky nedůvěryhodnými osobami. „Černá listina zelených Prahy 5“ obsahuje po zkušenostech z let 2006 - 2010 např. jména Michal Šesták (ČSSD), Milan Kudrys (ČSSD), Lucie Vávrová (ODS), Lukáš Herold (ODS), Herbert Heisler (ODS),  Michal Tuček (SNK-ED) a Zdeněk Rygl (SNK-ED resp. dnes VV). Očekáváme, že se k osobám, na kterých stojí moc Milana Jančíka, veřejně vyjádříte. Slib Milana Jančíka, že nebude kandidovat v komunálních volbách, jen potvrzuje, že má plán dále ovládat  radnici a samosprávu pomocí svých vazalů.

3. Strana zelených výzývá ostatní politické strany, aby se od chování skupiny podporovatelů Milana Jančíka z let 2006 - 2010 před volbami také jasně veřejně distancovaly a nabídly voličům své kandidátky jen s důvěryhodnými politiky, kteří nebudou zapleteni do podivného světa okolo Milana Jančíka. Zelení toto udělali již v minulosti, kdy se veřejně distancovali a omluvili za postoj zastupitelek Evy Kalhousové a Jitky Matouškové. Na kandidátce zelených v roce 2010 budou pouze takoví kandidáti a kandidátky, o jejichž charakterové integritě nebude pochyb.

4. Zelení na Praze 5 svou prací v opozici 2006 - 2010 a desítkami konkrétních akcí (prohlášeními, interpelacemi, organizací tzv. Duhové opozice) potvrdili, že usilují o  zlepšení samosprávy i chodu úřadu MČ Prahy 5. Zastupitelé SZ opakovaně na zastupitelstvu MČ Praha 5 předkládali návrhy změn jednacích řádů, zkvalitnění a zprůhlednění informačních systémů radnice, omezení politické reklamy a mediální sebechvály vybraných osob ODS, ČSSD, SNK-ED. Na podivném půdorysu postavená  většina však tyto návrhy bez diskuse a bez protinávrhů zamítala.

Strana zelených na Praze 5 vidí problém „Milan Jančík“ jako systémové selhání komunální demokracie co do průhlednosti, kontroly a dodržování pravidel. Slabá nebo nedomyšlená regulace umožnila návrat skrytých prvků totality do komunální politiky, politizaci veřejné správy,  preferenci silových  procesů v samosprávě „vítěz bere vše“, porušování pravidla “kontrola patří opozici“ a další nešvary, které byly roky výhodné zejména pro velké strany ODS  a ČSSD.

Na současných úřadech je klientelismus udržován a umožňován slabostí zákonů  a „šedými zónami“ v zákonech (např. v zákonech o obcích, krajích a hl.m. Praze). Tyto slabiny deset let starých zákonů mohou poslanci ODS, ČSSD, VV, KSČM a TOP09 regulací omezit.

Starosta Milan Jančík a radnice Prahy 5 jsou sice symboly „korupce, cenzury a klientelismu“, ale podobných radnic je v ČR jistě více. Proto zelení zastupitelé Prahy 5 navrhli již v roce 2008 principy a v roce 2010 předložili prostřednicvím poslanců do sněmovny tzv. „Demokratizační novelu“ (Sněmovní tisk 1068), která  prošla v roce 2010 pouze do 1. čtení.

Dovolujeme si Vás proto vyzvat, stejně jako vyzveme další parlamentní strany, o podporu při obnově demokracie na radnicích a prosazení „Demokratizační novely“. Prvním bodem „Demokratizační novely“ je snížit zneužívání radničních  medií (zpravodajů, webových stránek, vysílání apod.) k jednostranné politické reklamě. Druhým tématem  je zvýšení transparence procesů  na radnicích a vyšší dostupnost

dokumentů radnice pro veřejnost. Třetím tématem je posílení nezávislosti vnitřní kontroly samosprávy a omezení střetu funkcí (členové Rady nemohou být v kontrolním, finančním a redakčním výboru zastupitelstva).

Vážený pane předsedo,

závěrem mého dopisu bych Vás chtěl ubezpečit, že zelení na Praze 5 i v celé ČR jsou připraveni jednat o dlouhodobějších programových tématech reformy radnice v Praze 5 a v jiných místech ČR.

Tento dopis považujte za veřejný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama