Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2012 20:01:00

Stejná práva pro stejnou lásku

Stejná práva pro stejnou lásku

Stejně jako při prvním ročníku, je Prague Pride provázena protesty ze strany konzervativních uskupení, především z okolí Hradu a prezidenta Klause.

Postoje iniciaivy D.O.S.T. jsou v rozporu se základními hodnotami liberální demokracie ukotvené v Ústavě ČR a ve Všeobecné deklaraci lidských práv.

„Rozruch kolem pochodu, ač nedosahuje rozměrů loňského roku, potvrzuje, jak je oslava svátku gay hrdosti v Česku aktuální. Gay pride je nejen dnem oslavy respektu a tolerance, ale i solidarity s lidmi, kteří pro svou sexuální orientaci platí v jiných státech i životem,“ uvedl předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Ochrana práv menšin je jedním z pilířů zelené politiky, Strana zelených trvale vystupuje proti všem formám diskriminace žen, cizinců, etnických menšin, sociálně slabých nebo zdravotně postižených. I přesto, že na první pohled u nás příslušníci sexuálních menšin nejsou diskriminováni, o jejich plné rovnoprávnosti však ani dnes nemůžeme být řeč.

Zelení také odmítají zneužívání rodinných hodnot proti gayům a lesbám. Hodnoty, jež jsou typické pro klasické rodiny, jsou stejně zásadní i pro rodiny nespočtu homosexuálních párů, jež je ovšem vinou chybějící legislativy v této oblasti nemohou naplňovat tak, jako heterosexuální páry.

„V oblasti práv sexuálních menšin jsme stále v půli cesty. Gayové a lesby stále nemohou společně adoptovat dítě ani potomka svého partnera či partnerky, lesbické páry nemají právo ani na umělé oplodnění, v případě změny pohlaví se Čech nebo Češka musí rozvést,” vysvětluje Petra Kolínská, místopředsedkyně SZ.

Láska mezi osobami stejného pohlaví je navíc stále trestná ve více jak v 80 zemích světa a některé ji dokonce trestají smrtí, např. Írán, Jemen, Mauretánie, Saudská Arábie nebo Súdán. Doživotním vězením ji dále trestá Tanzánie, Guyana, Pákistán, Barma a Barbados.

Situace není ideální ani v některých státech Evropy. Evropský parlament přijal na svém jednání 24. 5. 2012 Usnesení o boji proti homofobii v Evropě, ve kterém odsuzuje diskriminaci na základě odlišné sexuální orientace a vyslovuje politování nad děním v některých zemích, především v Rusku, na Ukrajině, v pobaltských státech a v Maďarsku.

„V těchto zemích je situace dle Evropského parlamentu zřejmě nejhorší a dokonce jsou zde navrhovány zákonné úpravy, umožňující kriminalizaci homosexuality, nebo veřejného uznávání práv homosexuálů,“ dodává Petr Hnyk, člen odborné sekce SZ pro genderovou politiku.

Nejen z těchto důvodů se Strana zelených připojuje k průvodu hrdosti Prague Pride 2012. Prostřednictvím svého stánku na Střeleckém ostrově bude seznamovat veřejnost se svým programem nejen pro gaye, lesby a další menšiny, ale také v oblasti rodinné politiky, lidských práv či životního prostředí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama