Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2011 19:24:00

Vedení Strany zelených podalo trestní oznámení kvůli situaci v ČT

Vedení Strany zelených podalo trestní oznámení kvůli situaci v ČT

Předseda Strany zelených Ondřej Liška podal v noci na dnešek trestní oznámení na neznámé osoby zaštiťující se zřejmě výkonem pravomoci příslušníků Vojenské policie při zásahu v České televizi.

„Jedná se o bezprecedentní útok na svobodu médií. Nebezpečnost tohoto jednání zvyšuje skutečnost, že se jej Vojenská policie dopustila vůči veřejnoprávnímu hromadnému sdělovacímu prostředku. Postavení policistů mimo službu není řešením celé kauzy," řekl předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Podle názoru Strany zelených může jednání účastníků zásahu podle okolností a výsledků dalšího šetření zakládat podezření ze spáchání hned několika trestných činů. Konkrétně jde o trestné činy:
  • zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 trestního zákoníku,
  • loupeže podle § 173 trestního zákoníku, příp. krádeže podle § 205 trestního zákoníku,
  • vydírání podle § 175 trestního zákoníku,
  • neoprávněného nakládání s osobními údaji podle § 180 trestního zákoníku,
  • porušení tajemství dopravovaných zpráv, případně porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí podle § 182 a § 183 trestního zákoníku.
„Tvrdě odsuzujeme postup, kterého se dopustila Vojenská policie na České televizi a jejích zaměstnancích. Takové postupy nejsou slučitelné s principy demokracie. Pokud se Česká republika nechce posunout hodně daleko na východ, není možné takové jednání v žádném v případě tolerovat," dodal Ondřej Liška.

Podle názoru Strany zelených se tímto skandálem podařilo České republice daleko překonat naše sousední státy v čele se Slovenskem a Orbánovským Maďarskem, které byly v minulosti kritizovány za prosazování zákonů, které zásadním způsobem omezovaly svobodu slova v těchto zemích.

„V demokratické společnosti je nepřípustné, aby bylo k zajištění jakýchkoliv dokumentů vysíláno do veřejnoprávního media formátu České televize po zuby ozbrojené komando Vojenské policie. Proto podporujeme veškeré právní kroky, které Česká televize v této věci podnikne," doplnil Matěj Stropnický, člen předsednictva Strany zelených.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama