Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2010 11:00:00

Zjednodušování legislativy nesmí jít na úkor zdraví lidí

Zjednodušování legislativy nesmí jít na úkor zdraví lidí

Návrh na zvýšení limitů hluku z 50 na 55 decibelů v noci (resp. z 60 na 65 ve dne), s kterým přichází ministerstvo zdravotnictví, považujeme za špatný a čistě účelový.

Chápeme jej jako snahu o zjednodušení podmínek pro stavbu silnic, při jejichž projektování byly ignorovány platné zákony a rezignaci na nápravu stavu, kde hlukové limity jsou již dnes překračovány. V krátké době se na vládní úrovni jedná již o druhý případ, kdy je zájem firem a investorů nadřazován zdraví občanů. Minulý týden jsme byli premiérem Janem Fischerem ujištěni, že ministrovi životního prostředí bude umožněno - přesto, že jej od toho odrazuje vládní materiál protikrizových opatření - předložit vládě v příštích týdnech potřebný zákon o ovzduší. Pevně věříme, že i v otázce změn limitů hluku převáží obecný zájem nad partikulárními zájmy.

„Tady již nemluvíme jen o míře hluku, ale o zásadní hodnotové otázce co má v naší společnosti mít přednost – zda zdraví lidí a čisté životní prostředí, anebo partikulární zájmy různých sektorů českého průmyslu. Je to diskuse o tom v jak civilizované zemi chceme žít,“ říká k návrhu předseda SZ Ondřej Liška.

Strana zelených považuje za nepřípustné, aby se zjednodušovala legislativa na úkor zdraví občanů. Jsme přesvědčeni, že hospodářského růstu a prosperity českých podniků může být dosaženo v symbióze se zvyšováním kvality života, jak ostatně dokazují další evropské země, které si často dáváme za příklad.

V této souvislosti připomínáme, že Světová zdravotnická organizace považuje hodnoty nad 42 decibelů za zdraví škodlivé, 55 a více decibelů již pokládá za nebezpečné pro zdravý spánek.

„Včera ovzduší, dnes hluk. Ptáme se: co přijde na řadu zítra? Volný prodej tabáku nezletilým, protože bude znamenat značný přínos pro státní pokladnu?“, ptá se Liška.

Žádáme ministryni zdravotnictví, aby veřejnosti jasně vysvětlila důvody, které ji k návrhu vedly, přestože trend v Evropské unii je přesně opačný – snaha o snížení škodlivého hluku na minimum. Zároveň žádáme hlavního hygienika, aby se vyjádřil k případným dopadům tohoto návrhu na zdraví obyvatel.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama