Ondřej Profant

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.07.2020 7:37:00

Další předražená IT zakázka

Další předražená IT zakázka

Piráti upozorňují na další předraženou IT zakázku. Za jednoduchou úpravu Daňového informačního systému (ADIS) má ministerstvo financí v plánu dát přes 130 milionů korun z kapes daňových poplatníků.

Reálná cena u správně navrženého a dobře řízeného systému by přitom byla řádově nižší, jak upozornil pirátský poslanec a předseda sněmovního Podvýboru pro e-government Ondřej Profant. Ten již v minulosti několikrát poukázal na podezřelé projekty.

ADIS je jedním z nejstarších stále funkčních systémů veřejné správy. Jeho první verze byla spuštěna v roce 1993. „Systém je technologicky zastaralý a uživatelsky nepřívětivý. V průběhu let se navíc jeho provoz stále více prodražuje, za celou dobu existence za něj stát zaplatil společnosti IBM více než 9 miliard korun. Tato firma byla totiž desetiletí prakticky jediným možným dodavatelem kvůli špatně nastaveným smlouvám. Závislost na jednom dodavateli a zastaralost systému způsobují, že každá, i drobná, změna znamená velké náklady z veřejných peněz. Nynější úprava souvisí s novelou daňového řádu zaváděnou v souvislosti s chystaným portálem MOJE daně, který má nad systémem ADIS fungovat,“ vysvětlil Profant.

Závislost na jednom dodavateli, tzv. vendor lock-in, způsobuje, že stát nemůže cenu soutěžit na volném trhu, ale musí akceptovat ceny původního dodavatele. „Připomíná to situaci, kdy se snažíme napasovat moderní karoserii na motor z veterána, který umí spravit jen jediný člověk. Nikdy tak nevíme, kdy se rozbije a kolik nás opravy a úpravy budou stát,“ popsal dlouhodobý stav pirátský poslanec.

Od loňského roku podporu systému zajišťuje O2 IT Services, ale i tak výrazná část prostředků proudí k původnímu dodavateli IBM. „Cena aktuálních úprav systému se pohybuje v částkách, za které jiné resorty vyvíjejí celé nové informační systémy. Problémy se ADISem, známé už mnoho let, nebyly dosud vlády schopné vyřešit. Rozšiřování systému v minulosti pokutoval například Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad,“ doplnil Profant.

Finanční správa sice v loňském roce vyjednala předání majetkových práv k systému ADIS od IBM ke státu, má k němu dojít však až v roce 2023 za dosud nezveřejněných podmínek. „Předání plných majetkových práv je teprve začátek odbourávání vendor lock-inu, až nový systém může vést k jeho skutečnému odstranění. Do té doby si bude IBM za jakoukoliv operaci účtovat, cokoliv bude chtít,“ prohlásil již loni Profant na plénu Sněmovny. Stávající záměr tak jeho slova potvrzuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama