Ondřej Profant

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2021 16:21:00

Vláda nechce používat svůj vlastní systém

Vláda nechce používat svůj vlastní systém

Komentář na facebookovém profilu k složitosti systému pro soutěžení zakázek

 Veřejné zakázky musí vyhrávat ty nejlepší, a zároveň ideálně i ty nejlevnější nabídky. Souhlasíte?

Samozřejmě, tak by to mělo být. Problém ale je, pokud k tomu stát využívá natolik složitý systém pro soutěžení zakázek, že tím odrazuje zájemce. Takzvaný Národní elektronický nástroj (NEN) je totiž extrémně uživatelsky nepřívětivý. Tím pádem přispívá k tomu, že se o státní zakázky hlásí málo firem, případně pořád ty stejné. A když není z čeho vybírat, šance na vysoutěžení kvalitní nabídky se zásadně snižují.

Korunu tomu všemu teď nasadilo Ředitelství silnic a dálnic. Požádalo už o druhou výjimku z povinnosti použít Národní elektronický nástroj. Prý na něj není schopné napojit své interní systémy.

Takže shrňme si to: Vláda nechce používat svůj vlastní systém s odůvodněním, že nefunguje, jak má. Systém NEN totiž připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj, které je stejně jako Ministerstvo dopravy pod správou ANO.

V případě, že na podzim vyhrajeme volby, jednou z našich priorit bude výrazné zjednodušení tohoto nástroje. Aby ho mohly firmy využívat, musí ho v prvé řadě umět ovládat a musí ho chtít používat. Bez toho to zkrátka nepůjde.

V České republice máme velké množství menších kvalitních firem, jejichž služby stát vůbec nevyužívá. Neobjevují se totiž v nabídkách, a tak ani nic nedodávají. Jde třeba o firmy, které řeší IT systémy, vyrábějí respirátory z nanovláken nebo třeba stavební firmy. Důvodem, proč "prohrávají", je právě akorát způsob, jak se vypisují zakázky. To je špatně. Měly by dostat šanci!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama