Ondřej Profant

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.12.2014 12:26:44 - Martin Ryk

svoboda

Dnes jsme stále víc sledováni a upozorňují na to i různé studie. Jak byste problém řešili? Co třeba kamery v metru (ale i jinde), myslíte si, že je dobré, že nás sledují? A jak se bránit sledování, odposlechům apod. v dnešním světě moderních technologií?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.02.2015 13:18:58 - Ondřej Profant
Tento problém je jádrem pirátské ideologie. Zčásti ho řešíme přímo v programu a pak se často vyjadřujeme ke konkrétním kauzám.

Jednoduché shrnutí našeho postoje je: "Technologie musí člověku pomáhat, nikoliv mu škodit či ho omezovat."

Relevantní informace jsou též v naší programové komponentě Soukromí.

Pirátská strana pořádá "kurz digitální sebeobrany" Cryptoparty, kde učíme základním technikám jak si udržet soukromí. Záznamy jsou na youtube. Bohužel nejsou záznamy všech přednášek (přednášky jsou provozovány čistě na dobrovolnické bázi, čili kameraman občas nepřišel).

Z našeho boje o zachování soukromí bych vyzdvihl boj proti ACTA, INDECT a TTIP.

---

Kamerové systémy jsou většinou neužitečné (viz stastiky z Londýna). Pokud již jsou, tak je třeba schválit silné předpisy, které upravují nakládání s výslednými záznamy. Např. v metru chápu, že jsou kamery pro dozor. Ale musí být jasně stanoveno, že tyto kamery jsou jen z bezpečnostních důvodů (násilí, pád do kolejiště, požár) a že záznam se zachovává jen v případě incidentu (požár, pád do kolejiště). A rozhodně nesmí být přeprodán.

---

Doufám, že odpověď v takovémto rozsahu stačí.