PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2021 16:45:00

Civilizační úroveň společnosti se pozná podle toho, jak se stará o ty nejslabší

Civilizační úroveň společnosti se pozná podle toho, jak se stará o ty nejslabší

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 3. 2021 ke třetímu čtení návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením


Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nemáme tu pana ministra... Já bych chtěla opravdu podpořit tento návrh novely zákona včetně pozměňovacího návrhu. V sumě ho představil již předřečník a předkladatel této novely zákona, můj vážený kolega Vít Kaňkovský, ale dovolte mi přece jenom k tomu pár slov, protože byly i nějaké šumy. Dámy a pánové, civilizační úroveň společnosti se pozná podle toho, jak se stará o ty nejslabší. A pro mne to jsou děti, senioři a v neposlední řadě - možná v první řadě - osoby se zdravotním postižením.

A proto velmi podporuji tento návrh a děkuji všem, kteří se iniciativně ujali toho impulsu od Národní rady (osob) se zdravotním postižením. Pozměňovací návrh, o kterém chci v této chvíli mluvit a který podáváme spolu s panem váženým kolegou Vítem Kaňkovským a ve spolupráci, respektive za konzultace s Ministerstvem práce a sociálních věcí, rozšiřuje okruh osob s nárokem na příspěvek na zvláštní pomůcku o osoby s poruchou autistického spektra a o osoby s demencí. Cílem tohoto pozměňovacího návrhu je rozšířit přístup osob včetně těch nízkopříjmových k příspěvku na zvláštní pomůcku.

V tomto případě v této novele jde víceméně o nejdražší druhy pomůcek jako je automobil, úpravy bytu, plošiny a podobně. K dovysvětlení, tato novela byla primárně vyvolána požadavkem nepodmiňovat přístup osob s poruchou autistického spektra mentální retardací. Nyní je tedy zcela nově v zákoně porucha autistického spektra pro příspěvek uvedena. Zdravotní podmínka pro PAS, zkracuji, byla konzultována s odbornými lékařskými společnostmi a dle našich odhadů by nově měla rozšířit přístup k příspěvku na zvláštní pomůcku na motorové vozidlo pro osoby s poruchou autistického spektra přibližně desetinásobně oproti současnému stavu, kdy nyní se jedná o padesát osob, protože tam ta podmínka hluboké mentální retardace na těch budoucích zhruba pět set osob. V tom je ta navrhovaná novela ve znění toho pozměňovacího návrhu naprosto průlomová.

Zásadní rozšíření také lze očekávat v důsledku otevření příspěvku osobám s demencí, kde se dá očekávat relativně rychlý nárůst žádostí v souvislosti se stárnutím populace. Odhady dopadů té novely, a to pozitivních dopadů, což zdůrazňuji, je, že nově by byla navýšena potřeba financování pro tyto příspěvky zhruba o dvě stě padesát milionů korun.

Já bych vás ráda nyní požádala o podporu toho komplexního pozměňovacího návrhu a samozřejmě celého návrhu novely zákona, protože pozměňovací návrh novelu věcně upřesňuje a rozšiřuje osoby, kterým bude moci pomoct, a já si velmi vážím toho, že mám tu čest spolu s panem kolegou Kaňkovským ten pozměňovací návrh předložit.

Doba není lehká určitě pro nikoho. Pro osoby se zdravotním postižením je o to těžší. Proto prosím, pomozme jim, jejich rodinám tím, že jim otevřeme možnost získat pomůcku, která jim jistě může život ulehčit. Já vám všem děkuji předem za vstřícnost k tomuto návrhu. Děkuji.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama