PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2010 17:54:00

Diskriminace je u nás každodenní realitou

Diskriminace je u nás každodenní realitou

ČR není na takové úrovni, aby si mohla dovolit zrušit ministerstvo pro lidská práva.

Alena Gajdůšková se dlouhodobě zabývá problematikou lidských práv, mimo jiné také jako členka parlamentního shromáždění Rady Evropy, která již tradičně lidským právům, jejich dodržování a vymáhání věnuje velkou pozornost.
 
Proto je znepokojena rozhodnutím trojkoalice, která zrušila post ministra pro lidská práva. Česká republika však není na takové úrovni dodržování a ochraně lidských práv, aby si mohla dovolit rezignovat na lidsko-právní agendu. Zrušení tohoto postu podle Aleny Gajdůškové, bude mít vážné důsledky, sama k tomu říká:
 
„V České republice není stav lidských práv dosud ideální. Diskriminace z nejrůznějších důvodů je u nás každodenní realitou. A právě ona je překážkou praktického naplnění lidských práv. Aby byla lidská práva takzvaně univerzální a mohli si jich užívat opravdu všichni občané, je třeba bojovat proti diskriminaci. Ne všech práv mohou užívat Romové, senioři, ženy, lidé s tělesným či mentálním postižením, homosexuálové či přistěhovalci. Rasismus není jen záležitostí skinheadů. Rasové předsudky ovlivňují značnou část naší populace. Za nejpočetnější skupinu diskriminovaných pak můžeme považovat ženy. Jsou nejčastějšími oběťmi domácího násilí a také jsou velmi často diskriminovány v zaměstnání, ani jejich zastoupení v řízení a politice není adekvátní. Dostávají za stejnou práci až o čtvrtinu nižší plat než muži a jejich pracovní postup je častěji omezován stereotypy. Lidé zdravotně postižení a senioři jsou zase často oběťmi šikany a ve společnosti jsou často přehlíženi. Ani naši spoluobčané s odlišnou sexuální orientací, nemůžou využívat lidských práv stejně jako většinová heterosexuální majorita. Přes platný zákon o registrovaném partnerství se ani u nich nepodařilo zatím zamezit všem projevům diskriminačního chování. Naprosto specifická a tristní je situace uprchlíků a azylantů, kteří k nám přišlii s vidinou lepších životních podmínek. Ti jsou nezřídka českými občany či firmami navíc využíváni, což ještě ztěžuje již tak tragický osud."
 
Z výše uvedených důvodů se Alena Gajdůšková připojuje k výzvě České ženské lobby a dalších nevládních organizací, akademických institucí a jednotlivců
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama