PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.08.2010 14:15:00

Ministr školství plýtvá lidským kapitálem

Ministr školství plýtvá lidským kapitálem

Ministerstvo hodlá zlikvidovat sekci řízení operačních programů evropských fondů.

Šetření nebo jen příležitost pro kamarády? Faktická likvidace sekce řízení operačních programů evropských fondů propuštěním až třetiny jeho zaměstnanců je naprosto krátkozrakým krokem, flagrantním manažerským pochybením a neodpustitelným plýtváním s lidským kapitálem.

Tato sekce je již nyní personálně poddimenzovaná. Administrace fondů a schopnost čerpání evropských peněz vzhledem k jeho administrativní náročnosti závisí přitom do vysoké míry na znalostech procesů, algoritmů i celé problematiky nejen v ČR, ale i na úrovni EU. Není to totiž pouhá mechanická úředničina, ale vysoce kvalifikovaná práce.

Od její úrovně závisí nejen schopnost ČR vyčerpat již alokované zdroje z fondů EU zejména v 7. rámcovém programu. Již v této chvíli se připravuje podoba následujícího rozpočtového rámce pro roky 2013 - 17 a směřování 8. rámcového programu. Pro ČR je velmi důležité v těchto přípravných jednáních prosadit směry a podmínky, které českou vědu, výzkum a inovace podpoří a pomohou tak české ekonomice.

Nelze zpochybnit, že je výsostnou kompetencí ministra rozhodnout o personálním obsazení svého úřadu. Veřejnost by však měla sledovat, jak úspěšné pak ministerstvo bude v čerpání alokovaných peněz i dojednávání nových podmínek pro evropské fondy. A Parlament i odbory by pak měly pohlídat, zda se nejedná jen o obcházení zákoníku práce a nebudou vzápětí přijímaní na tuto činnost noví lidé bez příslušné kvalifikace a zkušenosti. Anebo zda nebude evropská agenda nakonec zajišťována formou outsourcingu mnohem dráž, než je nyní její zajištění pracovníky ministerstva.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama