PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2021 21:30:00

Musíme usnadnit přístup k dlouhodobému ošetřovnému

Musíme usnadnit přístup k dlouhodobému ošetřovnému

Projev na 111. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 7. 2021 k návrhu poslanců na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony

 Děkuji. Vážený pane předsedající, ctěná Sněmovno, vážení členové a členky vlády, jenom velmi rychle.

Za prvé chci tedy poděkovat, že jsme mohli zařadit tento bod a že ho tedy můžeme projednat ve druhém čtení. Jenom připomínám, že je to návrh novely zákona o nemocenském pojištění, který má usnadnit život a přístup k dlouhodobému ošetřovnému a ošetřovnému rodinám, které potkalo to neštěstí, že mají ve svém středu někoho těžce nemocného nebo dokonce smrtelně nemocného.

Tato novela upravuje tři dávky. Připomínám jenom, protože jsme ve druhém čtení, za prvé u ošetřovného rozšíření okruhu osob, v němž se nevyžaduje soužití ošetřující a ošetřované osoby v domácnosti, o blízké příbuzné, za druhé u dlouhodobého ošetřovného zkracuje dobu pobytu v zařízení lůžkové péče jako podmínku nároku na dávku ze sedmi na čtyři dny zavedením možnosti požádat si o dlouhodobé ošetřovné nejenom v ten den, kdy odchází ten pacient z nemocnice, ale dává tam další lhůtu.

A poslední, nebo předposlední, u těžce nemocných v inkurabilním stavu, to jsou tedy lidé smrtelně nemocní, ruší úplně tuto podmínku hospitalizace. Ještě tento návrh se týká prodloužení otcovské dovolené pro otce, jejichž nově narozené děti zůstávají v nemocnici, protože prostě mají nějakou zdravotní potíž.

To je vše. Poprosím vás o shovívavost a ještě potom možná o zkrácení lhůty, ale to navrhne paní zpravodajka. Děkuji vám za podporu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama