PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2010 13:33:00

Rodiny s dětmi jsou důležitější než pivo

Rodiny s dětmi jsou důležitější než pivo

Řeč na 17. Schůzi Senátu Parlamentu ČR, 24. 3. 2010

Vážený pane předsedo, paní navrhovatelko, paní senátorky, páni senátoři, tento návrh je jakýmsi lakmusovým papírkem. Je lakmusovým papírkem postojů, jaké máme v budoucnosti této země. Občané nás totiž nevolí proto, abychom jim mluvili do jejich každodenního života. S tím si určitě každý z nich poradí, nebo většina z nich poradí. Občané si nás volí proto, abychom spravovali zemi. Abychom vytvářeli dobré podmínky pro důstojný život jejich i jejich potomků. Abychom dokázali předvídat vývoj a přijímali opatření, aby tento vývoj šel pozitivním směrem, tzn., abychom přijali takové podmínky, které zajistí vysokou kvalitu života pro všechny občany země.

Tím základním úkolem správy státu je zajistit, aby dědictví předků, aby český národ existoval i nadále. Jednoduše a lapidárně řečeno, abychom nevymřeli. Modely porodnosti před propopulačními opatřeními sociálně demokratických vlád ukazovaly, že pokud by vývoj pokračoval, tak jak byl nastaven, kdy se skutečně rodilo v důsledku pravicové politiky velmi a velmi málo dětí, a my jsme měli i nadále jednu z nejnižších porodností v Evropě, tak by se poslední česká žena narodila někdy v roce 2300. To historicky není dlouhá doba.

Sociálně demokratické vlády tento trend zvrátily. Musím tady přiznat, že mě docela překvapilo, jak rychle společnost na přijímaná opatření reagovala, a jak rychle také ale bohužel reagovala na to, když se tato opatření a postoj společnost k rodinám s dětmi, k dětem, změnily. Všichni jsme zaznamenali baby boom, který byl důsledkem propopulačních opatření sociálně demokratických vlád. Ale my jsme také už zaznamenali pokles porodnosti, který se projevil během dvou let po nástupu Topolánkovy vlády.

Jaká jsou zásadní opatření, na které rodiny čekají? Za prvé jsou to podmínky pro sladění role matky, rodiče a pracovního života. Tedy podmínky, aby nikdo, ať je to žena nebo muž, nemuseli stát před dilematem, zda bude mít děti, nebo bude pracovat. Tzn., že je potřeba, aby společnost měla dostatek systému, aby měla společnost dostatek nástrojů, jak toto sladění role matky, případně rodiče a profesní dráhy sladit. Tzn. školky, tzn. jesle, tzn. finanční podporu a další opatření.

Druhé opatření, na které jsou rodiny velmi citlivé, jsou, že dítě nesmí znamenat trest, nebo dokonce ohrožení rodičů se vstupem do chudoby. Tedy snížení životního standardu rodiny v případě, že přivede na svět dítě. O tom je dnešní návrh, aby k tomu snížení standardu nedošlo.

A dalším zásadním opatřením je – a je to politický princip – že již jednou dosažené úrovně podpory nelze – nelze o tuto jednou dosaženou úroveň podpory přijít.

Máme modely v Evropě, máme příklady. Tento princip zachovává Francie, a to velmi důsledně. Jestliže už jednou společnost dala podporu k rodičovství, tak neexistuje, aby tuto podporu následně snížila. Může přidat, ale musí držet na minimálně stejné úrovni. A Francie je jediná země v Evropě, která má dokonce populační růst. Ve Francii se rodí více dětí, než lidí umírá. Tuším vaše repliky, že je to záležitost migrace. Není. Ta čísla ukazují jasně. Propopulační politika Francie, která drží tyto principy, znamená, že je to země, která nemá problémy s tím, že by vymírala.  To je zásadní. Snížení mateřského příspěvku je signál společnosti vůči lidem. A to signál velmi negativní, dá se přeložit: Nezajímáte nás, vy ani naše děti. Je to jasné sdělení a jasná deklarace hodnotového žebříčku.

Vážené kolegyně a kolegové, já doufám, že nás nikdo z ODS nebude zkoušet dojmout řečmi o tom, jak necelé dvě miliardy přivedou zemi k bankrotu a každé narozené dítě se zadluží už při narození asi deseti tisíci, jak jsem to nedávno slyšela ve vystoupení pana Kalouska z TOP 09. Protože zhruba před necelým měsícem jsme se dočkali návrhu, kdy pravicová většina na návrh pana senátora Kubery zde v Senátu odhlasovala snížení daně z piva. To snížení daně z piva ironií osudu znamená výpadek ve státním rozpočtu přesně stejné částky, o které se bavíme nyní ve vztahu k peněžitým dávkám v mateřství. Tenkrát proti tomu neprotestoval dokonce ani pan ministr Janota.

 Kolegyně a kolegové, chcete jasnější důkaz o tom, jaké hodnoty kdo vyznává? Já říkám jasně – pro mě jsou důležitější děti a rodiny s dětmi než pivo. Na rozdíl od těch, kteří chtějí dnešní návrh zamítnout. Podporuji tedy návrh schválit návrh zákona tak, jak nám byl postoupen Poslaneckou sněmovnou. Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama