PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2010 12:35:49

Současná vláda je pouze vládou účetních

Současná vláda je pouze vládou účetních

Škrty v oblasti vědy a výzkumu jsou zcela nerozumné.

Jednání vládní koalice o škrtech v rozpočtu na rok 2010 svědčí o několika věcech:

- Současná vláda je pouze vládou účetnickou, aniž by uměla fiskální nástroje použít k podpoře hospodářského růstu, zvažovala sociální dopady svých účetních operací a měla představu o tom, co vlastně chce (navrhované škrty reálně popírají priority vlády deklarované v koaliční smlouvě)

- Pan Kalousek (i bez pana Topolánka) pokračuje v krocích, které vedou ke zničení veřejných služeb a jsou cestou k jejich privatizaci (navrhované škrty se nejvíce dotknou školství, ale třeba i hasičů a zřejmě veřejné dopravy)

- Požadavek na nejvyšší škrty ve školství lze považovat za útok na kraje, které administrují platy učitelů v regionálním školství. Tento trik použil pan Nečas na jaře roku 2008 v oblasti sociální péče a byl poslední kapkou pro svržení Topolánkovy vlády.

Rozpočet na rok 2011 vykazuje podobné znaky:

Školství spolu s rozpočtem Akademie věd ČR má podle jediného zatím oficiálního dokumentu v rozpočtu snížení proti roku 2010 o téměř další 3 mld. Kč. Podle neoficiálních informací sice tento rozdíl např. u AV ČR nemá být takto dramatický, v každém případě však bude proti roku 2009 znamenat pokles o téměř 13 %.

Pokud bude použita stejná metodika škrtů pro všechny instituce vědy a výzkumu, tedy plošné škrtání, bude to znamenat výrazný pokles výše mezd v AV ČR.  Dá se předpokládat propouštění, únik mozků a tedy také ztrátu schopnosti využít evropské fondy, které by měly pomoci českou vědu výrazně modernizovat a podpořit zapojení našich vědců do evropských projektů. To je velmi krátkozraké a neuvážené z pohledu budoucí konkurenceschopnosti a pozitivního hospodářského vývoje země.

Věda je výrobní silou. Kromě toho, že jejím úkolem je sloužit zvyšování kvality života, je v podobě podpory inovací jediným přímým nástrojem, který má k dispozici stát i kraje k podpoře konkurenceschopnosti a tvorbě nových pracovních míst. Tomu by měly odpovídat i investice do vědy a výzkumu.

Alena Gajdůšková                                                                                                                            1.místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR, odborná mluvčí ČSSD pro vědu a výzkum
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama