PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2010 11:47:35

Štěpánek chce jako veřejnoprávní zachovat pouze média elit

Štěpánek chce jako veřejnoprávní zachovat pouze média elit

Reakce na úvahy o privatizaci ČTK.

Pokud někdo neví, jak problematický je stav českého soudnictví, tak může klidně odvozovat argumenty z tohoto kouta pro kometář o veřejnoprávních médiích. Členka Parlamentního shromáždění Rady Evropy a stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky tak učinit nemůže. Kolik je stížností na české soudnictví ve Štrasburku? Dobrý příklad to tedy není. K tomu pan Štepánek vůbec neposkytuje informaci o tom, k čemu veřejnoprávní média vlastně jsou - a to jde jednou větou: Jsou předpokladem svobodného rozvoje individua v demokratické společnosti.

Jeho návrh chce zachovat jako veřejnoprávní pouze média elit. Zbytek chce řešit tím, co prý "mohou poskytnout" soukromá média. Ta však nejsou zmíněnou jednou větou vázána a není na ně právní páka, pokud tak nebudou činit. Štepánek tak potichu vyhlodává základnu veřejnoprávních médií, aniž by otevřeně promluvil o motivaci takové debaty. Tím ohrožuje radikálním způsobem smysl těchto médií - totiž poskytovat širokou informační základnu různým částem populace podle jejich založení (vzdělání apod.). To je lidskoprávní argument. Nárok na informovanost mají všichni občané. Tedy i ti, kteří třeba neužívají internet! Veřejnoprávní média musí reflektovat i schopnost přijímání sdělení a působit tak na všech úrovních společnosti!! To není jen přání ochránců lidských práv. To vyplývá z dokumentů Rady Evropy, jejíž jsme členskou zemí, a kterými jsme tedy vázáni.

Pan Štepánek je také politováníhodně neinformovaný o právních strukturách, které podmiňují existenci renomovaných tiskových agentur. I když některé jsou společnostmi s majetkovými podíly, nepřistoupily "staré demokracie", ani ta britská, na zdánlivě normální privatizaci, ale daly agenturám pravidla. Například existuje omezení okruhu těch, kteří se mohou stát spoluvlastníky agentur. Vlastníky jsou většinou účastníci mediálního trhu (vydavatelství, ale i veřejnoprávní média, apod.). Nesmějí být anonymní a i jejich počet je vetšinou omezen. Není to tak, že trh reguluje média, nýbrž média jsou ve zvláštní pozici, ve které podmiňují svobodu trhu. Tomu sice do jisté míry také podléhají, ale také se z některých jeho pravidel nutně vymykají.

Pravidla Kajmanských ostrovů, jak si okleštěná veřejnoprávní média zřejmě představuje pan Štěpánek, by Českou republiku odsunula z evropského propojení kamsi daleko na východ s docela iluzorními občanskými svobodami.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama