PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.08.2010 17:48:33

Vláda jednala o již projednaném

Vláda jednala o již projednaném

Problémy s financováním vědy přetrvávají a současné aktivity je neřeší.

Na programu dnešního jednání vlády byla Výroční zpráva Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace (dále jen Rada). Vláda by měla přiznat, že projednávala již projednané a to ještě ve stručném výtahu. Celý text výroční zprávy byl již projednán na konci loňského roku předchozí Fischerovou vládou. Návrh rozpočtu, který Rada ve svém původním složení navrhla, byl (poprvé v historii Rady) premiérem vrácen k přepracování. Problémy s financováním vědy však přetrvávají a současné aktivity je neřeší.
 
Pokud nebude výsledkem dnešního jednání zadání systémové změny financování vědy a výzkumu v České republice, které zajistí dlouhodobou stabilitu české vědy a její schopnost být potenciálem prosperity země, nemá opakované projednávání smysl.

Vláda by rovněž v souvislosti s projednáváním bodu týkajícího se Výroční zprávy Rady měla zadat analýzu dopadů činnosti a opatření předchozí Rady.
     
I když se zdá, že Nečasova vláda vyslyší požadavek na zajištění potřeb institucionálního financování vědy, přetrvává systémově chybné nastavení způsobu financování vědy, kdy se za získané body přidělují finance. Současná metodika (na rozdíl od hodnocení výsledků vědy a výzkumu v zahraničí) podporuje kvantitu, nikoliv kvalitu. Bodování, kdy je snazší získat potřebný počet bodů na mnoha průměrných a podprůměrných článcích v průměrných časopisech je přesně tím, co znevýhodňuje kvalitu. Toto nastavení pseudo tržními mechanismy systémově likviduje systematickou, seriózní a poctivou vědeckou práci potřebnou jak pro průmysl, tak celou společnost. Důsledkem tohoto systému hodnocení také je, že nedostatek perspektivy odrazuje mladé talenty od vědecké dráhy v ČR a dochází k tzv. "úniku mozků" a tedy k oslabování lidského potenciálu české ekonomiky jako celku.
 
Dalším vedlejším efektem, který tento systém nese je "nesdílení výsledků". Vzhledem k tomu, že byl i do oblasti vědy a výzkumu včetně veřejných vysokých škol nastaven zdánlivě kvantifikující tržní mechanismus v podobě bodování, jednotliví pracovníci i pracoviště  mají logicky snahu si své poznatky chránit pseudo tržním způsobem pro případný "prodej". To znamená nejen plýtvání veřejnými prostředky, kdy se mnohé věci dělají duplicitně a mnohdy i na více pracovištích se stejnými výsledky, ale také neefektivnost činnosti a stagnaci celkové úrovně.
      
Ve vyspělých společnostech je věda prostředkem ke zvyšování kvality života. Hodnocení výsledků vědy a její podpora by se proto měla odvíjet od užitečnosti a potřeb společnosti. Výsledky, dosažené na základě podpory veřejných financí, by proto měly být okamžitě veřejně přístupné tak, aby byly využitelné pro další rozvoj společnosti, jak je tomu např. ve Francii a dalších zemích. Veřejné peníze musí sloužit také obecnému (veřejnému) dobru.

Měli bychom se v mezinárodním kontextu zajímat o to, kterým směrem prostředky na vědu plynou a co motivují; zatímco ve vyspělých zemích průmysl z vlastního zájmu vědu podporuje a prostředky plynou z průmyslu do vědy, v ČR se zdá, že jde zde zájem aby prostředky plynuly opačným směrem. Totiž z veřejného rozpočtu do podnikatelské sféry.


Alena Gajdůšková
1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama