PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2010 11:04:00

Zadlužování studentů je výchovou k rozpočtové neodpovědnosti

Zadlužování studentů je výchovou k rozpočtové neodpovědnosti

Navrhovaný plán vlády půjček pro studenty je v rozporu s rétorikou rozpočtové odpovědnosti přímou výchovou mladých k finanční neodpovědnosti a to v zájmu vytvoření dalších bankovních produktů a tedy rostoucích zisků bank.

Těm, pro které je obtížné financovat i bez školného již dnes vysoké náklady spojené se studiem je třeba nabídnout prospěchová a firemní stipendia, která povedou k vyšší motivaci ke studiu včetně jeho neprodlužování. V kombinaci se sociálními stipendii pak je nutné zpřístupnit studium nadaným studentům, jejichž rodina na průměrné náklady spojené se studiem skutečně nemá. Cesta je otevřít možnost financování nákladů spojených se studiem penězi, které lidé již mají uspořeny a to ve stavebním spoření, které již sociální demokracie navrhovala. 
Vzhledem k demografickému vývoji v terciárním školství nastal čas ustoupit od kvantitativního růstu a zaměřit se na prohlubování kvality vzdělávání. To by současně mělo znamenat především investice do lidí a pečlivé zvažování dalších stavebních investic v této oblasti. Vzhledem k dlouhodobosti výsledků opatření v oblasti vzdělávání a dlouhodobosti investičního cyklu je nutné, aby všechna opatření byla přijímána společenským konsensem.
Alena Gajdůšková
1. místopředsedkyně Senátu PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama