PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.05.2018 16:03:41 - Antonín Kaše

Církevní restituce

V programu ČSSD byla korekce církevních restitucí a vy jste byla v jakési komisi či orgánu, který po volbách dospěl k názoru, že se s těmi restitucemi nebude hýbat neboť to nelze. To jste nevěděli před volbami, či jste s voličstvem hráli habaďuru? A co hrajete teď?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.06.2018 10:26:36 - PaedDr. Alena Gajdůšková
Máte mylnou informaci. Expertní skupina k církevním restitucím, kterou jsem po volbách vedla jako místopředsedkyně ČSSD, se snažila o dvě věci.  Za prvé,  prokázat , že jestliže to pravicová vláda postavila jako restituce, tak to nebylo ve výšce náhrad spravedlivé vůči všem ostatním restituentům.  Za druhé na tomto základě dosáhnout jednáním s církvemi o narovnání tohoto stavu. Církve odmítly jakékoliv debaty o možném snížení výplat restitucí a tvrdily, že to vlastně nejsou restituce, ale vůle státu byla nejen vrátit jejich majetek, ale také je odškodnit.  Bohužel premiér Nečas ještě v posledních dnech své vlády dokázal podepsat smlouvy s jednotlivými církvemi. Zákon se dá změnit. Smlouvy v právním státě jsou ale měnitelné obtížně, pokud nemají v sobě možnost výpovědi.  A to Nečasovy smlouvy nemají.  Církve pak argumentovaly, že finance, které dostávají,  věnují charitě, vzdělávání, do sociálních služeb a zdravotnictví. Dosáhli jsme příslibu a bylo v záznamu z jednání, že tedy budou zveřejňovat výroční zprávy, ze kterých bude zřejmé, jak tyto peníze společnosti slouží. K tomu jsem nechala připravit a v senátu s kolegy předložila návrh zákona. Ten však v senátu , když už jsem u toho nebyla,  nebyl schválen.  Vznikl pak  také Monitorovací výbor pro církevní restituce, složený z příslušných ministrů, který dál věci řešil.   Co se v této záležitosti děje nyní, nevím.