PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.02.2019 12:48:33 - Laudová Klára

Důchodoy a investice

1. Myslíte, že bude v roce 2050 na důchody?
2. Kdy se dočkáme důchodů, z nichž bude možné adekvátně vyžít a ne živořit?
3. Ve vládě je ČSSD 5 let a stejně douho řídí MPSV. Kdy předložíte důchodovou reformu?
4. Spoříte si na důchod? Jakou formou?
5. Proč jsou úrokové sazby při spoření v bankách 0,00000000něco ale když si třeba berete půjčku nčbo hypotáku, je úrok několik procent a banky stále tvrdí, že jde o nízké úroky?
6. Co byste doporučil člověku s příjmem 20 tisíc hrubého - kam vložit své peníze, aby se mu zúročili a zajistil se na stáří. Takový člověk má pro vaši představu zhruba 500-1000 Kč, které může měsíčně na spoření odložit. Na velké invetsicie třeba do nemovitostí to teda není. Dnes už nemá šanci si koupit ani nemovitost pro sebe.
Vím, že je otázek více, ale určitě nejsem sama, kterou tohle trápí a zajímá. Laudová Klára

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.02.2019 15:44:51 - PaedDr. Alena Gajdůšková
1. Myslíte, že bude v roce 2050 na důchody?

Na důchody určitě bude, když bude zachován průběžný důchodový systém ( Ten funguje tak, že co se do něj odvede, to se ve stejném čase vyplatí, tedy  na principu solidarity )  Sociální demokracie průběžný systém roky brání před nejrůznějšími nápady pravice ho omezit a peníze vyvést do soukromých fondů.  Bude  ale potřeba počítat s tím, že se budou muset zvýšit příjmy důchodového systému. To nemusí být jen zvýšením plateb na sociální pojištění, ale např. příjmy ze sektorových a bankovních daní, atd.)   Budeme potřebovat na důchody cca 12 % HDP ( proti dnešním cca 8 %). To dnes dávají na důchody země kolem nás jako je Rakousko, Polsko, Německo, atd.  a určitě se hospodářsky nehroutí. Na důchody bude i v r. 2050, když budeme postupovat rozumně.

2. Kdy se dočkáme důchodů, z nichž bude možné adekvátně vyžít a ne živořit?

Cílem sociální demokracie je, aby důchody byly důstojným příjmem a zajistily seniorům důstojný život v podzimu života. Proto jsme prosadili zákon o valorizaci již před lety a měnili ho, když se ukázalo, že valorizace nestíhá kopírovat růst mezd, tedy i cen.  V této chvíli připravujeme opatření  ( na MPSV i v důchodové komisi) k odstranění těch největších nespravedlností v důchodovém systému.  Na navýšení důchodů musí být ale shoda ve společnosti. Musíme vědět, že každá stokoruna navýšení důchodů znamená celkové částky v desítkách miliard ročně.  Vyspělá společnost to ale musí umět zajistit a my se o to hodně snažíme.

3. Ve vládě je ČSSD 5 let a stejně dlouho řídí MPSV. Kdy předložíte důchodovou reformu?

My jsme reálnou důchodovou reformu  ( podle švédského vzoru) předložili za premiéra Špidly. Ta znamenala mimo jiné i zvýšení zásluhovosti v systému.  Proti tomuto návrhu se tenkrát postavila pravice, ale i odbory.   Pak jsme zabránili destrukci důchodového systému tím, že jsme zrušili možnost vyvést z něho finance do soukromého, tzv. druhého pilíře.  V Sobotkově vládě pracovala Potůčkova komise, která odvedla dobrou práci v analytické části. Nebyla zde ale politická shoda na možných opatřeních. Nyní na změně důchodového systému pracuje nově vzniklá důchodová komise, která má dojít ke společenskému konsensu na jeho nastavení tak, aby byl především spravedlivý.  Návrh by měl být hotov do konce roku.

4. Spoříte si na důchod? Jakou formou?

Asi jako většina lidí máme i s manželem klasické penzijní spoření. 

5. Proč jsou úrokové sazby při spoření v bankách 0,00000000něco ale když si třeba berete půjčku nebo hypotéku, je úrok několik procent a banky stále tvrdí, že jde o nízké úroky?

To není otázka pro mne, ale pro bankéře.  Možná pro Bankovní radu. A ještě bych se ptala proč banky u nás vydělávají na rozdíl od zahraničí nejvíce na poplatcích.

6. Co byste doporučil člověku s příjmem 20 tisíc hrubého - kam vložit své peníze, aby se mu zúročili a zajistil se na stáří. Takový člověk má pro vaši představu zhruba 500-1000 Kč, které může měsíčně na spoření odložit. Na velké investice třeba do nemovitostí to teda není. Dnes už nemá šanci si koupit ani nemovitost pro sebe.

Takovému člověku a ještě i tomu, kdo má dvakrát i třikrát víc, bych vřele doporučila, aby volili sociální demokracii, která jako jediná na politické scéně se  důsledně snaží bránit a rozvíjet veřejné služby a podporovat zvyšování mezd.  Pro většinu lidí, i těch s příjmy ještě do trojnásobku průměrné mzdy, jsou nejlepšími a téměř jedinými možnými investicemi  daně,“ to není z mé hlavy, ale na jedné z konferencí jsem to slyšela od pana Muhlfeita, významného ekonoma.  Určitá míra přerozdělení ve společnosti , které se děje přes daňový systém, jim i jejich dětem, totiž zaručí přístup ke vzdělání, ke zdravotní péči, hromadnou dopravu, důchody,  bezpečí, ale i to, že když přijdou o práci nebo do jiných problémů, sociální systém jim nedovolí spadnout na dno a umožní jim naopak se opět postavit na nohy. Samozřejmě je potřeba odkládat aspoň něco trochu, aby člověka nezaskočil každý nepředvídaný výdaj a člověk se nedostal do dluhů.