PaedDr. Milada Halíková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.05.2013 20:26:00

Další dopad krize na ty, kteří ji nezavinili

Další dopad krize na ty, kteří ji nezavinili

Společnost OKD (Ostravsko-karvinské doly) stále patří k největším zaměstnavatelům v regionu. Přímo u OKD a v navazujících provozech se jedná o více než 12 000 zaměstnanců.

Tedy 12 000 rodin. Po privatizaci tato soukromá firma výrazně postupně omezila těžbu černého uhlí, doly v ostravské části revíru přestaly těžit úplně. Spolu s útlumem hutnictví tak MS kraj dlouhodobě patří k těm s největší nezaměstnaností. Zkrátka - pravicové vlády nedokázaly pro region doslova nic udělat a nová pracovní místa stále schází. 

Společnost OKD každoročně vykazovala zisk. Aktuální ekonomická situace u nás i v celé Evropě a sílící dovozy energetického uhlí z Ameriky mají dopad na ceny koksovatelného uhlí. Dlohodobé vlivy a skutečnost, že v prvním čtvrtletí letošního roku se společnost propadla do ztráty, přináší v těchto dnech oznámení o "bolestivé cestě k zachování firmy" - to jsou slova generálního ředitele a předsedy představenstva OKD Jána Fabiána.

Co to konkrétně znamená? Jednak oznámení o prodeji koksárny OKK, která je součástí OKD. A hlavně nastavení tzv. úsporného režimu. Co všechno by měl přesně obsahovat se ještě máme od generálního ředitele povědět. Na pondělí je pak naplánováno jednání s vedení odborů. Zástupci zaměstnanců již dopředu avizují nesouhlas s uvažovaným plošným snížením mezd o 10 %. S techniky a středním managementem se prý už vedení společnosti dohodlo. Hůř ale na tom budou zaměstnanci např. s platem 15 000 Kč.

Zajímá "uhlobarony", jak tito lidé mají vyjít s platem, když víme o všeobecném zvýšení cen základních životních potřeb a o skutečnosti, že většina zaměstnanců bydlí v bytech okd - dnes RPG pana Bakaly, kde se nájmy neustále zvyšují.
V návrhu opatření společnost dále uvádí, že prověří efektivitu práce a dojde k další centralizaci řízení dolů. A také k omezení investic o 500 mil korun. Nutně se nabízí otázka, jestli to v důsledku nepovede k dalšímu útlumu těžby a ztrátě dalších pracovních míst.

Generální ředitel slibuje, že jednotlivá opatření musí ještě rozpracovat a diskutovat o nich se zaměstnanci. Osobně si nedělám iluze, že by společnost z plánovaných úsporných záměrů ustoupíla. Kéž by alespoň dodrželi slib, že se úsporná opatření nedotknou bezpečnosti práce.

Milada Halíková, poslankyně PČR za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama