PaedDr. Milada Halíková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2011 14:47:00

Pohřební marš za zmizelou stranu

Pohřební marš za zmizelou stranu

Začátkem tohoto roku vstoupila do likvidace další, kdysi vládní strana.

Unie svobody vkráčela na politickou scénu s parádním maršem. Po aféře ODS s podivnými sponzory ji před třinácti lety založili odpadlíci z této původní strany. Vytýčili si heslo "Normální je nelhat" a preference jim vylétly do výšin. Skutečný volební výsledek pak už tak oslnivý nebyl, ale přesto se nějaký čas udržela na výsluní. Ve zdravici k jejímu zániku ale její předposlední předseda Jan Hadrava napsal: "Pro ni jsme bojovali, taktizovali, lhali, ponižovali se, jen aby ona žila. A celé to bojování, lhaní a taktizování nebylo k ničemu? Ne, to není pravda. Unie přes to všechno na svých zkřivených zádech nesla ideu svobody a tolerance." Vzletné, ale především pozoruhodné přiznání. Tak tedy normální je lhát. Jistěže v zájmu svobody.

K pohřebnímu marši ale řada bývalých politiků US-DEU (Unie svobody se v roce 2001 spojila s Demokratickou unií) již nepřizvukuje. Jakmile se ukázalo, že obliba strany klesá pod hranici volitelnosti, odmašírovali do jiných stran. Často jich v zájmu zvolení vystřídali hned několik. Teď je takovým "sběrným místem" TOP 09.

Ani původně vládní US-DEU, ani její čelní politici tedy nenesou odpovědnost za své činy. Tyto strany s krátkodobým užitím proto mají spíše cíl zachytit nespokojence s politikou "velkých a tradičních" stran, oslabit jejich vliv a na čas využít mocenského postavení. Hesla, nikoli tedy ideály, jsou jen obálkou pro tento obsah. Lze se s nimi lehce rozloučit, tak jako v případě onoho odsuzování lži.

V závěru loňského roku řada sdělovacích prostředků oslavovala občany, jak udělali "volební revoluci" a vynesli vzhůru nová mocenská uskupení TOP 09 a Věci veřejné. Mnozí komentátoři se zalykali chválou. A jak by ne. Ukázalo se, že opakovaný vtip je stále vtipem a stejná finta pořád zabírá. Takže vzhůru do nového utahování opasků většině občanů a do privatizace všeho, co je ještě možné předat do soukromých rukou. A pokud voliči přece jen odhalí, že lákavá hesla nebyla míněna vážně, pak je přece možné zase založit novou stranu. Tento byznys s důvěrou ovšem vynáší zisky jen úzké skupině politiků a podnikatelů.

Proto bych chtěla popřát občanům v roce 2011, aby se pečlivěji rozhlíželi po české politické scéně a vyhledali si stranu, která opravdu má ideály, směr i odpovědnost za to, co dělá. Pro mě je takovou stranou KSČM, která v second handu nehledá obnošený kabát s novou visačkou, aby obalamutila své spoluobčany. Přes všechny touhy antikomunistů, kteří její politiku nedokázali překonat tím, že by umožnili většině lidí žít spokojený život bez starostí o každodenní přežití, proto nezmizela a jde dál. 

Milada Halíková, poslankyně PS PČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama