PaedDr. Milada Halíková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2013 15:57:09

Privatizace těžebních společností byla strategickou chybou

Privatizace těžebních společností byla strategickou chybou

Problematika horníků, resp. zaměstnanců OKD, a.s., podle mého názoru vyřešena není, a ani být nemůže.

Pravdou je, že po 13 měsíců trvajícím vyjednávání mezi odbory a zaměstnavatelem byla nakonec podepsána Kolektivní smlouva na léta 2014 - 2018. K podpisu došlo doslova "v hodině dvanácté", tedy až poté, kdy odbory byly nuceny vyhlásit nejprve stávkovou pohotovost a následně i stávku. O jejím konání proběhlo referendum, kterého se zúčastnilo přes 60 %  (proč ne víc?) oprávněných a z nich 90 % řeklo stávce ano. Začít měla 19. listopadu t.r.

Ve vyjádření odborů působících v OKD i ze strany vedení společnosti je patrné, že obě strany přistoupily na určitý kompromis.

Firmě má zajistit pokračování v započaté restrukturalizaci a zaměstnancům přinést určitou jistotu v podobě ponechání mzdových tarifů na úrovni letošního roku.

Otázkou zůstává, jak se dál zachová vlastník OKD, kterému hornická činnost v uplynulých letech přinášela miliardové zisky a nyní, když se nedaří, rozhoduje o zavření Dolu Paskov a propuštění tisíců zaměstnanců. A to v době, kdy je každý 10. člověk v Moravskoslezském kraji bez práce. O jedno pracovní místo se uchází v kraji 28, a v okrese Karviná dokonce 57 lidí.

KSČM opakovaně poukazovala na skutečnost, že privatizace nejen těžebních společností (OKD, Mostecké uhelné, Sokolovské uhelné) byla velkou strategickou chybou předchozích vlád.  Stát ztratil vliv na hospodaření s tak strategickou surovinou, jakou je uhlí (ale také např. voda aj.) Dodnes vláda nezveřejnila podmínky smlouvy o privatizaci OKD, nevíme tedy, jestli obsahuje např. závazek, že uhelné ložisko by mělo být vytěženo celé. Tato skutečnost by zajistila práci v dolech na několik příštích let.

PaedDr. Milada HALÍKOVÁ, poslankyně PČR (KSČM)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama