PaedDr. Milada Halíková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.12.2010 18:14:00

Vizitka bytové politiky vlády

Vizitka bytové politiky vlády

Hodně se teď hovoří o skončení regulace nájemného pro zhruba 400 tisíc bytů od prvního ledna příštího roku a pro další statisíce ve většině krajských měst.

Komentář poslankyně Milady Halíkové k řešení otázky nájemného v návrhu zákona předloženého KSČM.

Hodně se teď hovoří o skončení regulace nájemného pro zhruba 400 tisíc bytů od prvního ledna příštího roku a pro další statisíce ve většině krajských měst, ve velkých městech Středočeského kraje a v Praze o rok později. Vláda předložila novelu občanského zákoníku, o níž tvrdí, že na tuto situaci alespoň na poslední chvíli reaguje. Zdeňka Horníková z ODS ve svém vystoupení v rozpravě ji shrnula slovy: „Je tady smluvní svoboda. Něco, čemu se říká dohoda, na té stavíme, tak dejme pravidla hry a nechme je se dohodnout.“ Jenže to, co vládnímu takzvanému řešení chybí, jsou právě ta pravidla hry. Jediným pravidlem, podle mě zcela nedostatečným, je to, že když se nájemce a pronajímatel nedohodnou, tak skončí u soudu.
 
Ministerstvo pro místní rozvoj slibuje jako pomůcku pro případné soudní spory vydat cenovou mapu. Předně je třeba zdůraznit, že cenová mapa nebude pro soudy závazná. Kromě toho ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (Věci veřejné) nijak nezastírá, že o zpracovateli ještě není rozhodnuto. Byl by to ovšem v případě zakázky pro nějakou firmu opět výborný kšeft, protože cenová mapa pro celou ČR se bude muset neustále aktualizovat. Vláda rezignovala na definici pojmu „v místě a čase obvyklé nájemné“ a v důvodové zprávě k novele se jen odvolala na zákon o oceňování majetku z roku 1997. KSČM přitom znovu předložila vlastní návrh zákona o nájemném a jeho sjednávání, kde pravidla jsou. Zaručují jak nájemníkům jistotu, že nájemné nestoupne do neúměrných výšin, tak vlastníkům domů přiměřený zisk. Ovšem jen přiměřený. Nikoli lichvářský. A právě proto je zřejmě náš návrh přehlížen.
 
Soukromí majitelé domů našemu návrhu vytkli, že navrhovaný „strop“ pro první období deregulace ve výši maximálně 50 Kč za metr čtvereční je prý příliš nízký na potřebné opravy a rekonstrukce. O opodstatněnosti těchto tvrzení však lze úspěšně pochybovat, pokud se podíváme na hospodaření bytových družstev. Tyto příklady ovšem někteří představitelé soukromých vlastníků domů nechtějí slyšet. Namítají, že se kvůli rekonstrukcím nechtějí zadlužovat. Vzpomeňme si ale na polistopadové přesvědčování, že se soukromí majitelé budou o svůj majetek starat lépe a dlouhodobě. Vždyť v tomto případě investují právě do svého majetku. Ovšem představa, že jim to nájemníci vrátí v nájmech za rok, dva, je prostě mimo realitu. Vláda vyzývá k šetření na všech stranách, jen jaksi zapomněla na soukromé majitele domů. Tím, že odmítá námi navrhovaný zákon, vlastně chce i zvýšit výdaje státu na sociální dávky, tedy na příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení.
 
Ještě k návrhu KSČM. I on pokládá dohodu za základ vztahu pronajímatele a nájemce, určuje však pro ni základní mantinely. Postup podle občanského zákoníku totiž staví nájemníky do podřízeného postavení. Strach o střechu nad hlavou dokážou někteří vlastníci šikovně zneužívat. Vědí, že tisíce lidí se nemají kam přestěhovat. Nabídka menších bytů s nižším nájemným prostě chybí. Takže velká prohlášení o tom, jak si s výší nájmů trh za nějakou dobu dobře poradí, je značně iluzorní.
 
V poslední době mě několik nájemníků přineslo dopisy z RPG Byty s.r.o., která nyní vlastní bývalé byty OKD. Společnost tlačí na to, aby nájemci do konce roku podepsali dodatky k nájemní smlouvě o zvyšování nájemného v příštích letech. Jejich znění by se dalo charakterizovat tradičním pojmem „cukr a bič“. Slibují za včasný podpis 50% slevu z čistého nájemného za únor roku 2011. Pro osamělé nájemníky starší 60 let pobírající státní příspěvek na bydlení pak nabízejí zařazení do RPG Fondu bydlení s příspěvkem maximálně 500 Kč na bydlení měsíčně. A pak následuje bič: Pokud podepíšete dodatek a budete řádně platit, do konce roku vám v bytě vyměníme okna instalovaná do roku 1998. Z čehož vyplývá, že pokud na růst nájmu nebudete chtít přistoupit, tak nic. A pokud někdo přece bude chtít jít k soudu? Pak ať se připraví na to, že bude platit víc. Společnost v dopise uvádí, že „současné místně obvyklé nájemné začíná na 80 Kč za metr čtvereční“. To musí lidi vyděsit, když na jiném místě je napsáno, že současná výše nájemného v bytě společnosti RPG Byty je 50,02 Kč a příští rok se zvedne o 7,50 Kč, pak každý rok o pětikorunu a část inflace. Jenže jak k onomu „místně obvyklému nájemnému“ ve výši 80 Kč za metr čtvereční pisatelé dopisu dospěli? Na jiném místě textu si ho totiž vyložili dost svérázně, když o dalším zvyšování nájmů po roce 2014 píší: „V případě, že výše nájemného dosáhne průměrné výše místně obvyklého nájemného v daném čase stanoveného pro daný typ bytu dle údajů pro byty v domech nevlastněných obcemi, může pronajímatel zvýšit sazbu nájemného pro ten který kalendářní rok pouze o inflaci.“ Ale nájemné v obecních bytech patří do výpočtu místně obvyklého nájemného, což přiznává i ministr Jankovský. Takže se nelze divit, že nájemníci v domech RPG Byty se dívají s nedůvěrou i na inzeráty, které teď společnost hojně zveřejňuje na podporu svých záměrů.
 
Tento příklad ukazuje, jaký vztah může být mezi pronajímateli a nájemci bytů podle pravicí propagované smluvní svobody. Pro řadu majitelů domů všech typů je také zarážející zastavení úspěšného programu Nový panel, v němž mohli získat na rekonstrukce úvěrovou dotaci, i uzavření přijímání přihlášek do programu Zelená úsporám.
 
Milada Halíková, poslankyně PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama