Pavol Lukša

č. 1, Moravskoslezský kraj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.11.2010 10:29:54

Hejtman Hašek se chytil do vlastní sítě

Hejtman Hašek se chytil do vlastní sítě

Velmi mě mrzí, že z vystupování předních představitelů sociální demokracie nezmizel onen urážlivý paroubkovský styl, o kterém jsem se domníval, že na něj od voleb zapomněli. Hejtman Michal Hašek mě nedávno napadl, že předkládám lživá tvrzení.

Chci naopak dokázat, že to právě on používá nepravdivé argumenty.

 

            Nejprve se zaměřme na daňové příjmy krajů. Michal Hašek si stěžuje, že v době krize výrazně poklesly. Nicméně nepoklesly pouze krajům, ale také státu. Nelze říci, že pouze stát má šetřit a kraje nemusí. Proč se ale hejtman Hašek dívá jen do minulosti, když vláda předložila řadu opatření, které příští rok zvyšují příjmy krajů a kompenzují chybějící státní příspěvek na ROP? Tuto skutečnost raději „opomněl“ zmínit, protože žádnou argumentaci proti ní prostě nemá.

 

            Velmi mě pobavila snaha Michala Haška veřejnosti vsugerovat, že mezi ROPy a kraji v podstatě neexistuje propojení. Dá ruku do ohně za to, že žádný hejtman z ČSSD se nikdy nechlubil, ani nebude chlubit před krajskými volbami, co všechno se za krajské ROPy podařilo financovat? Nebudou se hejtmani fotit při otevírání nových staveb a dávat inzeráty za peníze daňových poplatníků, jak už se to častokrát stalo? Dejme si všichni velký pozor a zapamatujme si nyní, co hejtman Hašek napsal.

           

            Pojďme ale k nezpochybnitelným faktům. Michal Hašek je místopředsedou Regionální rady ROP Jihovýchod, jeho stranický kolega a hejtman kraje Vysočina potom přímo předsedou. Výbor Regionální rady má na starosti výběr projektů, kterým Regionální rada poskytne dotaci. To mají napsané na vlastních webových stránkách. Když se tedy podíváme, kdo o dotacích rozhoduje, zjistíme, že se jedná o 15 členů, z toho většinu mají lidé kandidující za ČSSD a pohodlnou většinu mají krajské rady. Ony „zvláštně volené výbory“ jsou tedy ovládány hejtmany a krajskou radou s převahou ČSSD. Skutečnost, že „hejtmani nemají z titulu své funkce žádnou rozhodovací pravomoc“ neznamená, že tu pravomoc fakticky nemají, byť třeba ne formálně „z titulu své funkce.“

 

            Odmítám ho obvinění, že bych chtěl kraje  „přidusit“, protože jim vládnou hejtmani ČSSD. Nechápu, proč mi Michal Hašek předhazuje zřejmě svůj vlastní ideologický pohled. Pouze suše konstatuji, že všechny krajské úřady v nedávné době plýtvaly stovkami milionů, které používaly na obcházení zákona. Tím daly najevo, že jim prostředky nechybí, a tak je logické, že budou moci nahradit chybějící státní příspěvek na kofinancování ROP ze svých zdrojů po přehodnocení svých priorit ze svých dodatečných příjmů. U obcí však jsem takto nezodpovědné hospodaření jako u krajů nevysledoval, a to bez ohledu na to, zda mají starostu z ČSSD či nikoli. Pan hejtman nechť mi nepodsouvá svá ideologická dogmata.

 

            Jinými slovy, pan hejtman Hašek se chytil do sítě svých vlastních polopravd a lží. Domnívám se, že to jako předseda Asociace krajů nemá vůbec zapotřebí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama