Petr Bajer

  • Soukromníci
  • Holice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2020 17:02:00

Živnostník stále zůstává " Mládkovým parazitem“

Živnostník stále zůstává " Mládkovým parazitem“

Otevřený dopis panu ministrovi vnitra a místopředsedovi vlády Janu Hamáčkovi

 Vážený pane místopředsedo,

naše Strana soukromníků České republiky pečlivě sleduje politické dění v naší republice a vše co s ním souvisí. Proto nemůžeme nechat bez reakce Vaše vystoupení v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce (12. 1. 2020).

Je jisté, že máme jiné názory na hospodaření státu, na strukturu a výsledek státního rozpočtu. Máme vzhledem k naší politické orientaci jiný náhled na to, co je ekonomický úspěch nebo neúspěch, či jak má probíhat důchodová reforma. Všimli jsme si pak ve Vašem vystoupení nebezpečného populistického bludu, který s velkou chutí opakují socialisté a jejich odborářští přátelé. Jedná se o Váš výrok cituji "….jestli je fér, že zaměstnanci platí důchody živnostníkům."

Z čeho je, myslíte asi tak platí? Tento výrok je typickou ukázkou tradiční nenávistí k živnostníkům a drobným podnikatelům. Tedy k lidem svobodným, lidem samostatně myslícím a konajícím, kteří nejsou ničí poslušní vazalové a přikyvovači. Prostě živnostník a drobný podnikatel stále zůstává tím" Mládkovým parazitem“ a ukazuje se, že to nebyl jen ojedinělý výkřik člověka, který spočívá v propadlišti dějin, ale stále aktuální názor ČSSD.

Abychom nezůstali jen u pustého vyjádření, naše tvrzení dokládám i následujícími čísly

Zaměstnanec ze své hrubé mzdy odvádí na sociální pojištění 6,5 procenta. OSVČ platí z vyměřovacího základu 29,2 procenta. Při průměrném výdělku 35 000 hrubého u zaměstnance a fakturace u OSVČ ve stejné výši, bude zaměstnanec platit na důchodové pojištění 2 275 korun.

OSVČ bude platit kvůli nízkému vyměřovacímu základu a v případě 60 % výdajového paušálu minimální zálohu ve výši 2 388 korun nebo v případě 40 % výdajové paušálu dokonce 3 066 korun měsíčně. V ročním srovnání zaplatí o skoro 9 500 korun víc než zaměstnanec.

K důchodovému pojištění od zaměstnance se však přidává ještě platba, kterou za něj platí do státní kasy zaměstnavatel. Jde o 24,8 % z hrubé mzdy, kterou odvádí navíc. U příkladu mzdy 35 tisíc korun hrubého bude pojistné hrazené zaměstnavatelem 8 680 korun. Dohromady s platbou od zaměstnance tak pošlou státu 10 955 korun.

Bajer3

Bajer2

Z 24,8 %, které platí zaměstnavatel za zaměstnance, odchází 2,1 % na nemocenské pojištění, 21,5 % na důchodové pojištění a 1,2 % je příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Z 29,2 %, které platí OSVČ, jde 28 % na důchodové pojištění a 1,2 % na státní politiku zaměstnanosti.

Bajer1

Ačkoliv zaměstnanec díky zaměstnavateli odvádí do státní kasy více peněz na pojistném, zůstává mu z výplaty víc než osobám samostatně výdělečně činným. Zaměstnavatel si náklady na pojistné za zaměstnance odečítá z daňového základu. Náklady na pojistné za svou osobu odečíst od daňového základu nemůže. Tato možnost mu byla před lety odejmuta.

S pozdravem

Petr Bajer
předseda Strany soukromníků České republiky

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama