Petr DROZDÍK

V trpělivosti a harmonii je skutečná síla.
  • NEZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2014 19:59:51

Kdysi jsem si s Romy hrál, dnes mám o své děti strach.

Kdysi jsem si s Romy hrál, dnes mám o své děti strach.

Češi jsou považování za rasisty, už když jen uvedou na pravou míru, že sociální systém a respekt vůči zákonům naší republiky není měřen stejným metrem. Troufám si říci, že je to tak není. Ale kdo za to může? Jak tuhle situaci řešit?

Když jsem byl malý, chodil jsem s Romy do školy, hrával si s nimi. Jeden z nich byl tehdy dokonce můj nejlepší kamarád, se kterým jsem prožil své dětství. Vedle ve vchodě zase bydlela početná rodinka Romů, měli 4 sourozence, rádi sportovali, nikdy žádný problém, prostě slušní lidé, jeden z nich mne dokonce učil pár triků na kytaru.

Nikdy jsem ve svém dětství neslyšel pojem "rasismus" nebo "rasista", možná v té době neexistoval, nebo se o tom tak moc nehovořilo. Radši hned v úvodu uvedu věc na pravou míru: nejsem, nikdy jsem nebyl a nebudu rasista, vnímám člověka jako bytost a nerozlišuji barvu pleti, nehodnotím podle ní člověka. Člověka hodnotím podle jeho morálních hodnot a chování ke společnosti.

Nedává mi spát ale fakt, kde tohle slovo vzniklo, kde se tady v České republice objevilo a proč? Proč Romové nemají rádi Čechy a proč Češi zase nemají rádi Romy? Zkusil se někdo zamyslet nad tím proč to tak je? Kdo za tuhle situací může? 

Troufám si říci, že svým způsobem obě strany. 

Češi nadávají na to, jak Romové vysávají náš sociální systém, jak si žijí pohodově na sociálních dávkách, že páchají trestnou činnost a ohrožují ostatní občany fyzickým násilím, a ani trochu nemají potřebu se aktivně podílet na vývoji naší společnosti. Pravda, mě osobně to také přijde nefér, když česká rodina musí dbát na to, aby jejich dítě chodilo pravidelně do školymusí dbát na to, aby mělo slušné studijní výsledky, bylo slušně oblečené a aby se ve společnosti slušně chovalo k ostatním. 

Na druhou stranu romská rodina žije na sociálních dávkách, otec i matka nepracují, děti chodí do školy, jak se jim zachce, některé z nich dokonce již mají zkušenosti s trestnou činností. Je to opravdu k naštvání,  když pracující rodina vidí urostlého Roma, který by normálně mohl pracovat např. ve stavebnictví, nebo v jiném průmyslu, který by mohl vydělávat slušné peníze a být příkladem svým dětem, jak se ráno vrací z hospody a ještě dennodenně nadává jaký je ten náš stát, a jak dostává málo na sociálních dávkách. Pracující rodina převrací každou korunu, aby vyžili od výplaty k výplatě, našetřili alespoň nějaký ten peníz do zálohy a na druhou stranu vidí, jak to druhá rodina dostane jen tak, protože se jí nechce pracovat, neřeší, že děti nechodí do školy a dopřávají si téměř stejné věci, jako průměrná česká rodina, v podstatě zadarmo, z daní pracujících.

A tady se dostáváme k jádru věci.

Je správné, aby měl každý člověk stejná práva, rovné šance, aby v případě, kdy nemá práci – pardon, opravím se  - nemůže najít práci, např. pro nedostatečnou kvalifikaci, dostával dávky sociální podpory. Ale zde by měla být zcela nekompromisně stanovena hranice, hranice, za kterou již není dávka sociální podpory potřebná, ale je zneužívána. Tady je kámen úrazu. Dávky jsou přece určeny proto, aby pokryly životní potřeby na nezbytně nutnou dobu, než se opět poživatel této pomoci stane soběstačným

Považuji proto za naprosto fatální chybu, pokud jsou takové to dávky poskytovány i nadále, i když příslušný orgán ví, že dotyčný poživatel dávky nemá vůbec, ale vůbec žádnou snahu se opět stát soběstačným.

V celém Česku se v roce 1991 přihlásilo dobrovolně k romské národnosti téměř 33.000 lidí, o deset let později to bylo necelých 12.000 Romů. Například v Ostravě při sčítání v roce 1991 uvedlo romskou národnost bezmála 1600 lidí z celkového počtu 327.000 obyvatel. Při sčítání Ostravanů v roce 2001 to bylo jen 660 Romů z celkových 317.000 obyvatel. Přitom jen ve vyloučených lokalitách města žije podle koordinátorky pro romskou menšinu na 6000 Romů.

Na otázku, proč se k této národnosti hlásí čím dál méně Romů, jsou různé názory, někdo tvrdí, že Romové nerozumí sčítání lidu, další názor zase hovoří o strachu z extrémistů či jiných postihů.

Česká republika tento problém řeší podporou neziskových organizací, které neustále vymýšlejí nové a nové projekty, jak začlenit nepřizpůsobivé do společnosti. Nevím přesně kolik miliard už tohle stálo, ale nikde nevidím prezentovat naše vládní představitele či představitele neziskových organizací, které neustále přibývají, nějaké konkrétní výsledky. Kde je nějaká návratnost?

Je naprosto logické, že ze sociálních dávek nelze uživit všechny potřené i nepotřebné a že jeden z mála argumentů proč se zvyšují daně je i fakt, že je potřeba napumpovat ten pytel peněz sociálních dávek. Přesněji řečeno, zaměstnaný člověk musí makat víc a víc, aby mohl zabezpečit nejen svou rodinu, ale aby také mohl odvést větší daně, ze kterých se také pokrývá živobytí těch, kteří nikdy nepracovali a pracovat nehodlají.

A co víc! Lidé, kteří celý život pracovali, mají směšný důchod, na úkor koho? Na úkor těch, kteří na práci kašlou a vysávají sociální systém, jak mohou.

My musíme především nepřizpůsobivé motivovat k tomu, aby pracovali, dávat jim jasně najevo, že pracovat je pro ně výhodnější než být na sociální podpoře. Takoví to lidé si velice rychle zvykají na „komfort“ sociálního systému – nemuset pracovat, povalovat se a dostávat peníze na živobytí. Jenže si musíme uvědomit, že čím víc si takových lidí budeme vychovávat, tím více se budou klást po nás, pracujících požadavky na odvádění daní, abychom tuto skupinku lidí vůbec dokázali uživit. Musíme si uvědomit, že dlouhodobé poskytování sociálních dávek těm, kteří si je nezaslouží velice silně a nenávratně demotivuje člověka získávat si finance svépomocí, prací, a na druhou stranu, nutí jej k násilí, krádežím, a další trestné činnosti. A všichni dobře víme, že děti, kopírují chování po rodičích, takže si asi dovedete přestavit, jaké další generace si vychováme, pokud na tom nic nezměníme.

Osobně si myslím, že pokud se nastaví daleko jiná pravidla, pravidla, která se nebudou dát zneužít, která budou nepřizpůsobivého motivovat k tomu, aby se stal soběstačným, vymizí rasizmus, a dokážeme spolu žít v daleko lepších podmínkách, bez násilí, beze strachu, kdy nás zase někdo okrade či zmlátí do bezvědomí. Alespoň s těmi, kteří o to opravdu stojí a neberou nás všechny jako kouzelného osla, který bude bezedně třepat peníze.


DROZDÍK Petr
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drozdík-Petr/567335770040353 
Blog iDNES: http://drozdik.blog.idnes.cz/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama