Petr DROZDÍK

V trpělivosti a harmonii je skutečná síla.
  • NEZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2014 16:21:13

Když dojdou argumenty, hlásá se populismus

Když dojdou argumenty, hlásá se populismus

"Ukliďme Česko!", ekologická akce s mezinárodní tradicí, která má převážně za úkol přimět lidi podílet se na péči o životní prostředí ve kterém žijí. Pro někoho měla akce společenskou hodnotu, pro výjimky politický podtext s nádechem populismu.

Když jsem se poprvé dozvěděl o ekologické akci "Ukliďme Česko!", hned mne zaujala. Naposledy si totiž akci podobného formátu pamatuji ještě v době, kdy jsem studoval na střední škole, a sice Den Země. Takových akcí je podle mého názoru málo a mladí lidé je vzhledem k moderním trendům tím pádem "přehlíží". Což je škoda, Svět jde kupředu a moderní technologie házejí na tyto pozitivní akce stín.

Nikdy by mne ale nenapadlo, že organizace této ekologické akce bude terčem některých politiků, kteří  ji budou přirovnávat k populismu nebo jiné politicky motivované aktivitě. 

Když jsem před dvěma lety zakládal neoficiální informační portál pro město Orlová, dal jsem si jasnou zásadu, že nebude mít nikdy nic společného s politikou, nebude zveličovat aktivity s politickým podtextem a toho se snažím držet. Dávám prostor občanům města k prezentaci své činnosti, zálib, koníčků i svobodnému projevu k dění ve městě, ve kterém žijí, protože jinde by jejich názor vyjít ani nemohl.- z pochopitelných důvodů.

Budu upřímný, reakci bývalého zastupitele města Orlová, pana Danělišyna, který mi už kdysi dávno dal jasně najevo, co si o mne jako občanovi myslí – jsem tak trochu očekával. Jen jsem byl zvědavý, jak to tentokrát pojme. 

Populismus, sebepropagace, snaha získat pochybné uznání a třešničkou na dortu je přirovnání k "Akci Z".

Velice mne pobavil názor, že akce se zúčastnili osoby na mne napojené, tzn. rodinní příslušníci a pak členové politického hnutí Volím Orlovou. Možná, kdyby pan Danělišyn pořádně četl, tak by se dozvěděl, že se jednalo o akci veřejnou, nikoliv soukromou, natož organizovanou nějakým politickým subjektem a do akce se mohl zapojit opravdu každý, koho nápad alespoň trochu zaujal. 

Trochu mi uniká důvod, proč byla v jeho článku vypuštěna účast Českého červeného kříže spolu s místní organizací ochránců přírody a také ostatních občanů našeho města, že bych měl opravdu tak velkou "rodinu" či silné vazby ve městě? Ono to má určitě své účelové opodstatnění.


Ano, ukazovat prstem na zastupitele, kteří se “hecli“ a přišli dobrovolně podpořit dobrou věc a poukazovat na údajný populismus je velice jednoduchá omluva svého nezájmu. Pan Danělišyn totiž vidí daleko větší přínos v neustále kritice dění ve městě, na kterou si našel nový způsob prezentace a sice "Filipovo okénko" – které nemá jistě nic s populismem společného.

Pan Danělišyn svou neúčast za hnutí Město lidem vysvětluje tím, že tyto práce by měla provádět městská společnost SMO a také tím, že by "jeho lidi" stejně nikdo nefotil a nefilmoval, protože nepohodlní nemohou být propagování a popularizováni. Já jsem však jako organizátor této akce dostal úplně jiné vyjádření, a sice od portálu MM Mladé město Orlová, který byl nyní už oficiálně představen jako předvoj politického hnutí Město lidem.

"Pane Drozdík, nic jsem Vám neblokoval a odpověď jste nedostal, jelikož o Vaši nabídku nemáme zájem. Ano, sdílíme jen to, co uznáme za vhodné. Jestli opravdu chcete něco sdílet i přes náš nezájem, můžeme Vám zaslat ceník reklamy. A proč nemáme zájem? Akci, kterou chcete promovat, pořádá eOrlová, portál, který v mnoha věcech kopíruje naši stránku."

A tady se nám to tak trochu názorově rozchází. Kdo však tuto odpověď na mou žádost o sdílení ekologické akce "Ukliďme Česko!" napsal, jsem se už nedozvěděl, po pár mých komentářích bylo celé vlákno z Facebooku uvedeného portálu raději smazáno.

Můj osobní záměr v akci „Ukliďme Česko!“ do které jsem se rozhodl Orlovou přihlásit, jsem již několikrát prezentoval. Snažím se v občanech tohoto města najít něco dobrého, smysl pro týmovou práci a chuť se starat o své město. Je to podle mne mnohem lepší, než se dívat, jak dnešní mládež neví co by roupama dělala. Společnost SMO tady sice je pro občany a má provádět úklidové práce, za které je placena, ale ani SMO, ani město Orlová nemůže za nezodpovědné jedince, kteří si například z lesa udělají vlastní odpadkový koš či v “lepším“ případě sběrný dvůr.

Zapojení občanů města do takovýchto dobrovolných aktivit vnímám jako pozitivní krok, nikoliv politicky motivovanou akci na sebeprezentaci či snahu získat nějaký obdiv – i když lidé, kteří se do akce s vervou zapojili, můj obdiv samozřejmě mají.

A co na závěr? Chci poděkovat všem, kteří akci podpořili, kteří se zúčastnili a odvedli tak velký kus práce ve svém volném čase. Pevně věřím, že se pan Danělišyn spolu s ostatními z hnutí Město lidem příště k akci připojí, jelikož už teď – doufám – ví, že akce „Ukliďme Česko!“ nemá s politikou nic společného, že jej nikdo nebude ignorovat a že svůj prostor ve fotogalerii najde i on. A kdo ví, třeba zde najde i inspiraci pro další díl „Filipova okénka“.



DROZDÍK Petr
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drozdík-Petr/567335770040353 
Blog iDNES: http://drozdik.blog.idnes.cz/ 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama