ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2017 9:06:00

Mzdy musí být férové pro všechny

Mzdy musí být férové pro všechny

ociální demokracie dlouhodobě bojuje proti levné práci a nízkým mzdám.

 Jako jeden z nástrojů, jak dosáhnout toho, aby lidé byli spravedlivě oceňováni za svoji práci, je i návrh lídra pražské kandidátky za ČSSD do voleb do Poslanecké sněmovny Petra Dolínka na zavedení příplatků pro zaměstnance ve veřejném sektoru v závislosti na indexu jejich životních nákladů.

„Životní náklady se významně liší v závislosti na regionu, v Praze jsou dokonce až o 20 procent vyšší než ve zbytku republiky. Přitom tabulkové platy jsou plošně stejné a tento faktor vůbec nezohledňují. Proto navrhuji, aby byl pro zaměstnance ve veřejném sektoru zaveden speciální příplatek v závislosti na indexu životních nákladů. Například ve Velké Británii tento model funguje již od 70. let, v různých obměnách pak byl zaveden v Madridu, Berlíně, Vídni či dalších městech,“ představuje záměr Petr Dolínek.

Příplatek by měl být pevně vázán na index životních nákladů a měl by tvořit polovinu tohoto indexu. Což znamená, že například v Praze, kde je index 20 procent, by příplatek činil 10 procent. „Odhad je, že v případě Prahy by tento příplatek na výdajové stránce činil cca 3,76 miliardy korun ročně, celorepublikově by to pak mělo být méně než 10 miliard ročně,“ říká Petr Dolínek. Na příjmové stránce by potřebné finance měly být zajištěny formou vyšších daní z velkých bank a oligopolů tak, aby celkový dopad byl pro rozpočet neutrální.

Například učitelka v Praze po pěti letech praxe by si příplatkem polepšila v průměru o cca 2900 Kč, sestry a záchranáři o 2000 Kč, lékaři o 3150 Kč, strážníci o 1800 Kč. „Zatímco v soukromém sektoru se mzdová hladina zpravidla liší podle místa zaměstnání, tedy bere v potaz i životní náklady, ve veřejném sektoru tomu tak není. Považuji tento návrh za první krok k širší reformě mzdového systému ve veřejné sféře, která je bezpochyby potřeba,“ dodává Petr Dolínek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama