ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2021 14:15:00

Urychlení výstavby neznamená, že snížíme cenu bydlení

Urychlení výstavby neznamená, že snížíme cenu bydlení

Projev na 79. schůzi Poslanecké sněmovny 27. ledna 2021 k zákonu o daních z příjmů

 Děkuji, vážený pane předsedající.

Já bych tady chtěl krátce zareagovat na pana poslance Feriho. Já si totiž nemyslím, že zákon, na kterém já tedy aktivně spolupracuji již přes rok, nebo přes rok a půl, což je stavební zákon, je nějaký všelék a logicky to nemůže být všelék, protože sice urychlíme výstavbu, ale minimálně v podmínkách největších měst, jako je Praha, Ostrava, Brno či Plzeň, i urychlení výstavby, i kdyby se následně víc bytů dostalo na trh, tak to neznamená, že snížíme v těch městech cenu bydlení, to pouze znamená, že zastavíme ten strmý růst, že ho zbrzdíme, ale cena nemovitostí a bydlení pořád poroste dále - pořízení bydlení.

A k čemu je člověku, který nemá finanční prostředky a nemůže je legálně ve své práci vydělat, podívejte se na to, kolik mají někteří lidé své příjmy, nelze legálně v jejich případě vydělat na to, aby měli byt třeba i v Praze v hodnotě 4, 4,5 mil., tak k čemu jim je, a to takový skoro neseženete, bavíme se o nějaké garsonce, ale v jiných městech už by se to třeba mohlo podařit, že zrychlíme výstavbu, když oni si nebudou moct ani ten rychle vystavený byt pořídit.

Proto přicházíme s nástroji a instituty, které hledají tu cestu, jak se to pokusit udělat. Já chápu, že kdybych se podíval především do pravého politického spektra, každý mi může říct pět, deset, dvanáct výhrad, některé budou ideologické, některé můžou být věcné, proto i děkuji panu Ferimu, že z té části ideologické šel do té věcné, a chápu, že musíme hledat takové prolnutí, aby zákon respektoval právní řád i v pojmosloví, i v dalších věcech.

Nicméně pojďme tady, prosím, umožnit tou cestou, jak naznačila i paní ministryně i před zástupci předkladatelů, dostat se do té diskuse a pojďme se pokusit po třiceti letech tento nástroj najít, protože opravdu jsou zde desítky procent populace lidí, kteří si sami pro sebe, či pro svoje děti nemohou zabezpečit bydlení a my jim chceme tu cestu najít. A podívejme se na to i z pohledu nejenom velkých měst, i těch středních obcí, i v těch okresních městech je prostě někdy velmi komplikované bydlení zabezpečit a myslím si, že tyto nástroje by k tomu mohli vést.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama