ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.01.2013 16:49:45 - sanny

RE:prezidentská amnestie

Tomio Okamura s Klárou Samkovou prý zvažují, jestli nepodají Senátu návrh na obžalování prezidenta pro vlastizradu kvůli udělení dílčí milosti. Co si o tom myslíte? A co si myslíte o tom, že se Tomio tak rád obrací na ÚS?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.01.2013 14:42:32 - Petr Gawlas

Vážená / ý sanny

začnu od konce. To, že se pan senátor Okamura tak často a rád obrací na ÚS (a na soudy různých instancí všeobecně) je jeho výsostným právem, které se neodvažuji jakkoliv zpochybňovat. Možná to tak trochu souvisí také s tím, že pan senátor je, dle jeho vlastních slov, zastáncem přímé demokracie a právě z toho mohou pramenit tyto snahy o řešení různých záležitostí před soudem.

Otázkou ale zůstává, zda panu senátorovi bude tato nově plánovaná aktivita směrem k ÚS něco platná. Návrh na obžalování prezidenta z vlastizrady je totiž možná až příliš "silné kafe" a pochybuji, že by tento návrh Senát schválil. Ale mohu se mýlit.

Jisté ovšem je, že samotná amnestie udělená neselektivně a v takto obrovském rozsahu, budí značné pochyby. Někteří senátoři (včetně mě) už proto také připravují návrh stížnosti k ÚS, v němž je zpochybňován druhý článek amnestie, který se týká zastavení trestního stíhání delšího než osm let se sazbou do 10 let. Ten totiž zasahuje do práv obětí trestných činů ekonomické povahy. Tito lidé by pak kvůli amnestii přišli o možnost vysoudit náhradu škody.

s přáním krásného dne

P.Gawlas