ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2010 8:37:00

Dohoda na efektivních protikorupčních opatřeních

Dohoda na efektivních protikorupčních opatřeních

ODS, TOP 09 a Věci veřejné se dohodly na většině kroků v boji proti korupci.

K9 se dnes významně posunula v jednání o jedné z nejrozsáhlejších kapitol. Trojkoalice se shodla na většině bodů v oblasti práva, veřejných zakázek a protikorupčních opatření. Její vyjednavači se dohodli mimo jiné na posílení kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

"Shodli jsme se na opatřeních proti korupci, která nevytvářejí policejní stát, ale budou efektivně působit jak v oblasti prevence, zprůhlednění zákonů i postupů, tak v oblasti postihu," uvedl na tiskové konferenci jeden z vyjednavačů ODS a předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř. ODS podle něho od začátku vyjednávání usiluje o to, aby vznikající koalice přinesla do českého politického prostředí odpovědnou politiku, vládu práva a vypořádala se s korupcí. Proto budou všechny údaje o tendrech zveřejňovány na internetu. Celý průběh vyhlášených veřejných soutěží bude transparentní a bude jasné, kdo a jak v nich rozhodoval. Na internetu pak budou veřejně vyvěšené zadávací podmínky, smlouvy, jejich dodatky, vystavené faktury, jména zadavatelů i členů komise.

Člen pracovní skupiny a náměstek ministryně spravedlnosti Zdeněk Zajíček zdůraznil jako jednu z priorit boje proti korupci další elektronizaci veřejné správy. "Rozšíříme služby CzechPOINTů. Dotáhneme do konce projekt registrů veřejné správy. Ty umožní rychlejší práci úřadů a významně ulehčí klientům. Nebude nutné běhat po několika institucích a shánět různé výpisy. Úřady si je obstarají sami právě díky registrům," vysvětlil Zdeněk Zajíček. Každý nově přijímaný zákon bude také podle jeho vyjádření posuzován předem z hlediska korupčního rizika. Zmínil rovněž, že se podařilo najít dohodu na tom, že o veřejné zakázky se budou moci ucházet do budoucna jen společnosti s transparentní majetkovou strukturou.

Petr Tluchoř hovořil o posílení kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ten jako nezávislý orgán dosud vykonával kontrolu hospodaření se státním majetkem. "Chceme, aby bylo možné efektivně kontrolovat také obce, města, kraje a další veřejnoprávní korporace," popsal Tluchoř.

Jednání budou pokračovat a dnes probíranou kapitolu práva a protikorupčních opatření chce K9 definitivně uzavřít už v pondělí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama