ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2011 10:15:00

Odboráři, nebo teroristé?

Odboráři, nebo teroristé?

Ústava zaručuje právo na stávku. Ale nezaručuje právo beztrestně zasahovat do svobod a práv jiných.

Odboráři se hluboce mýlí, když si toto odvozené sociální právo vykládají jako jednu ze základních svobod, jakými jsou právo na svobodu, na život či na majetek.

 Nikdo neupírá odborům právo na stávku. Právo stávkovat kvůli mzdám či pracovním podmínkám, za něž historicky bojovaly. A právě takové právo měl na mysli ústavodárce, když je zakotvil do listiny práv a svobod. S dovětkem "za podmínek stanovených zákonem", což je zásadní. Tímto zákonem je - zcela logicky - zákon o kolektivním vyjednávání, který právo na stávku jasně omezuje.

 Něco jako "politická stávka" je v demokratické zemi nonsens. Každý má dnes právo svobodně demonstrovat proti vládě. Není žádný důvod, aby odboráři měli oproti ostatním občanům ještě navíc to privilegium, že si na takový protest nemusejí brát v práci volno.

 Blokáda však se stávkou ani s politickou demonstrací nemá nic společného. Jde o kriminální čin, za který hrozí podle trestního zákoníku až tři roky vězení. Navíc je to zločin potenciálně ohrožující lidské životy a zdraví, protože po neprůjezdné komunikaci se nedostane ani sanitka k pacientovi. V této souvislosti nechápu, proč ministr vnitra předem vylučuje nasazení některých prostředků, které má policie k dispozici.

 Jestliže odboroví bossové vyhrožují násilnostmi jako v Řecku či Španělsku, musí policie brát tato slova vážně a být připravena. V atmosféře hysterie a nenávisti, kterou rozdmýchávají odboroví vůdci, se totiž klidně může stát, že dav zaútočí na policisty, kteří začnou odstraňovat nezákonné blokády. Nerad bych se dočkal opakování potupné situace, kdy rozběsnění anarchisté vyhnali z pražské magistrály lehce oděné muže zákona, kteří se pokusili uvolnit vozovku. Mít v záloze vodní děla a policejní těžkooděnce rozhodně není od věci.

 Policie musí bránit svobodu pohybu či právo na zdraví. Což jsou skutečně základní svobody nadřazené sociálnímu právu na stávku.

 A vůbec, proč by měli odboráři kvůli svému sporu s vládou ubližovat nevinným? To není logika občanského protestu, to je logika teroristů.

 Petr Tluchoř, předseda OS Praha-východ a poslanec PČR 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama