ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2010 12:47:36

Petr Tluchoř: Jednají odboráři odpovědně?

Petr Tluchoř: Jednají odboráři odpovědně?

Boj Václava Klause s odbory a jeho ústupky odborářským bossům v roce 1997 nejenže vyústily v pád jeho vlády, ale zahájily i mnohaletou éru, během níž politici ustupovali hrozbám odborů i v případech,

kdy jejich požadavky poškozovaly většinu společnosti. Platí to i o jejich posledním výkřiku, novele zákona o DPH, která upravuje zdanění zaměstnaneckých benefitů. Tato novela není výmyslem neschopných nebo nepřejících politiků, ale sleduje doporučení vzešlá z jednání ministrů financí členských zemí Evropské unie. Fischerova vláda sporný paragraf včlenila do této euronovely vědomě, pouze ho pod tlakem odborů nyní prezentuje jako technicistní chybu. Návrat do původní podoby ochudí státní kasu o půl miliardy korun.

Neústupnost a vyděračský přístup odborů i poté, co vláda a představitelé parlamentních stran včetně pravice deklarovali ochotu o požadavcích odborářů jednat, budí navíc podezření, že odborářští vůdci mají jiné cíle než prosazovat zájmy svých členů.

Již od zmíněného roku 1997 jsou odbory stále pevněji spojeny se sociální demokracií a její prospěchářskou politikou, která přibírá na síle s blížícími se volbami. Společná tisková konference Jiřího Paroubka s odborářskými šéfy po boku nás sice už dnes nepřekvapí, ale neměla by nás nechat chladnými.

Nebojuje Jaromír Dušek zaštítěný odbory spíše za senátorské křeslo za ČSSD? Zaměstnanci a členové odborů by si měli uvědomit, že jsou právě v těchto dnech využíváni k politickému boji, a měli by přestat rozdmýchávat oheň, který jejich předáci spolu s Jiřím Paroubkem před několika dny rozdělali (vždyť na podzim ČSSD s komunisty pro zdanění zaměstnaneckých náhrad hlasovala!).

Neodpovědně se bohužel odbory chovají nejen u nás, ale v celé Evropě. Zatímco my se k ekonomickému krachu teprve blížíme, byť s přičiněním levice mílovými kroky, například v Řecku už krach vyhlásili. Místo aby řecké odbory tento fakt přijaly a usnadnily vládě prosazení nezbytných kroků k ozdravení řecké ekonomiky, ženou lidi do ulic. Právo na stávku je trvalé a nezpochybnitelné. Mělo by se však uplatňovat ve správné míře a ve správný čas. Ten teď není ani v Evropě, ani u nás.

Když si odboráři v době celosvětové krize vydupou zmírnění úsporných plánů navzdory ekonomickým potížím, poškodí ve výsledku svoje firmy a jejich konkurenceschopnost.

Čeští odboráři poškodí českou ekonomiku v Evropě a "evropští" evropskou ekonomiku ve světě. Ne za rok ani za deset let, ale právě v těchto dnech se přitom rozevírají nůžky mezi ekonomickými možnostmi starého kontinentu a novými nastupujícími ekonomikami, především asijskými. Jak velký kus si z nově přerozdělovaného ekonomického a politického vlivu utrhneme my, záleží i na rozumném přístupu odborů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama