PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.11.2016 12:43:35

Étosem 17. listopadu je víra ve svobodu a demokracii

Étosem 17. listopadu je víra ve svobodu a demokracii

Jan Hus, Jan Ámos Komenský, Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Palach, Jan Opletal, Václav Havel. Co mají ti všichni společného? Je to jedna věc: láska k pravdě, ba dokonce boj za pravdu, který nadřadili lacinému podbízení a potlesku davů.

Vážené dámy, vážení pánové, uvedu několik pro české dějiny významných osobností: Jan Hus, Jan Ámos Komenský, Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Palach, Jan Opletal, Václav Havel. Co mají ti všichni společného? Je to jedna věc: láska k pravdě, ba dokonce boj za pravdu, který nadřadili lacinému podbízení a potlesku davů. Síla jejich charakteru nám pomáhala v přelomových okamžicích dějin a je nám stálým vzorem. I díky nim jsme po letech zmaru vždy překonali nepřízeň osudu a vykročili k naplnění vznešených cílů, předsevzetí a ideálů. Takovou událostí byl i 17. listopad 1989, který nás nasměroval k demokracii a úctě k lidským právům. Ale vydržely nám naše tehdejší ideály i po onom více než čtvrtstoletí?

Odpověď – bohužel – zní: nikoli. Étos 17. listopadu se jakoby z české společnosti postupně vytrácel a jeho ušlechtilé cíle plíživě nahrazuje poníženost a servilita, namísto tolerance nenávist a zloba. Najednou zjišťujeme, že součástí naší národní identity, ať se nám to líbí nebo ne, je i druhá republika či kolaborantství s nacistickým a komunistickým režimem. Démoni malosti a slouhovství, o kterých jsme mysleli, nebo snad jen doufali, že zůstanou navždy minulostí, se dnes znovu prodírají na světlo.

Hodnoty svobody a univerzálních, nedělitelných lidských práv ustrašeně odkládáme před vidinou pofidérních investic a iluzorních spojenectví na východě. Je hanebné, s jakou lehkostí někteří lidé vyměnili české komunisty za čínské a sovětskou propagandu za ruskou. Ochotně pořádají výprodej národní hrdosti, aniž by tušili, že jsou jen užitečnými idioty cizích zájmů. Smutné je, že nám dnes totalitu nikdo nevnucuje, prodíráme se k ní sami. Malujeme na zeď smyšlené čerty a vyháníme je čerty skutečnými.

Étosem 17. listopadu je víra ve svobodu a demokracii, víra, že to dobré v nás nakonec zvítězí, slovy Václava Havla, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Možná, namítno někdo, jsou obavy o samotnou demokracii přehnané. Pořád máme svobodné volby a díky internetu pořád ještě několik svobodných médií. Co ale přehnané není, je obava o identitu této země. Přátelé, nedopusťme, aby se jí zmocnili lokajové normalizačních pořádků, nedopusťme, aby se lež stala normou a pravda vysmívanou popelkou. Zlo není a nikdy nebude neporazitelné, jen před ním nesmíme utéci na chalupu a vyměnit svou před sedmadvaceli lety zpět vydobytou svobodu za pár koblih!

Děkuji vám za pozornost.

DANIEL KORTE, POSLANEC PSP ČR ZA TOP 09

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama