PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2014 17:45:36

Mimořádný sjezd zastupitelů a poslanců KSRF všech úrovní města Moskvy

Mimořádný sjezd zastupitelů a poslanců KSRF všech úrovní města Moskvy

Mimořádný sjezd zastupitelů a poslanců všech úrovní města Moskvy zvolených za Komunistickou stranu Ruské federace - Moskva, 20.8.2014

Na pozvání představitelů Komunistické strany Ruské federace (KSRF) v Moskvě jsem se ve čtvrtek, 20.srpna 2014, zúčastnil mimořádného sjezdu konaného v Kulturním pavilonu 69 v těsné blízkosti olympijského hotelu Kosmos, kde jsem byl i ubytován. Sezvaní zastupitelé a poslanci, zvolení za KSRF v Moskevské oblasti, za přítomnosti zahraničních hostů ze Španělska, Palestiny, Sýrie, Vietnamu, Jemenu, Bulharska a České republiky, diskutovali o mimořádné situaci na Ukrajině, ale také dolaďovali způsob vedení kampaně k blížícím se komunálním volbám v Rusku. Jednání sjezdu byli přítomni také někteří významní hosté a straničtí přestavitelé. Namátkou lze jmenovat například „veterána“ komunistického hnutí a posledního předsedu Nejvyššího Sovětu SSSR Anatolije Lukjanova či „rudého“ starostu Novosibirska Anatolije Lokotě.

     Mimořádný sjezd probíhal ve velice emotivní atmosféře za bedlivé pozornosti velkého počtu zástupců médií. Jedním ze stěžejních cílů celé akce bylo ustavení „Jednotné vlastenecké fronty pomoci Novorossiji – Rudá Moskva“ (JVF), která bude zplnomocněna naplňovat a koordinovat pomoc KSRF potřebným oblastem na Ukrajině. Po přijetí manifestu JVF a zvolení její koordinační rady byla také sjezdem schválena výzva prezidentu Vladimiru Putinovi, aby oficiálně uznal „Novorusko“, a to i na mezinárodní úrovni. To je doposud mezinárodně neuznaným konfederativním státem, založeným v květnu 2014 na odtrženém území Ukrajiny spojením Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky v jeden celek.

     Velice zajímavým bylo vystoupení poslance Luhanska Andreje Požidaeva, který ve své řeči neopomněl připomenout, že na Ukrajině probíhá antioligarchické, antifašistické a také socialistické povstání, které se místní vláda snaží potlačit teroristickou operací po „americkém způsobu“, tedy metodami, „osvědčenými“ v Asii, Africe a Latinské Americe. Požidaev dodal, že se v Luhansku již rozvinula humanitární katastrofa, kdy chybí voda, jídlo, energie a to jen díky tomu, že „vládnoucí Porošenkova junta“ vede válku proti svému národu. Své vystoupení zakončil „armádní kulkou“ raněný poslanec, nyní léčící se v Moskvě, konstatováním, že je tak zcela jistě do tří měsíců čeká zima a hlad, a proto nutně potřebují reálnou ruskou pomoc a ne jen dojemná slova ze strany představitelů Evropské unie a USA.

     Po ukončení jednacího bloku k Ukrajině požádal o slovo poslanec Státní Dumy a první tajemník KSRF v Moskvě Valerij Raškin a podrobně popsal situaci v politickém systému Moskvy. Za aktuální stav hrozící „skoro úplným krachem“ mohou podle poslance zejména moskevské exekutivní orgány, díky kterým jsou mnozí Moskvané apatičtí a nechtějí jít ani k blížícím se komunálním volbám. Kritice neušla ani liberální moskevská média, která informují o krizi na Ukrajině většinou jen ze „západního gardu“. Pro nás v ČR tedy nic nového!

      Poslanec Moskevské městské Dumy Nikolaj Gubenko zmínil ve svém vystoupení již obecně známý fakt, že zatímco Obama říká, že Spojené státy budou chránit každého Američana kdekoliv na světě, tak Rusku by chtěl toto právo upírat. Novorusko je tedy potřeba co nejrychleji uznat a jeho občany také chránit.

     Po vystoupeních představitelů moskevské KSRF a některých dalších poslanců a zastupitelů jsem byl vyzván, abych vystoupil za zahraniční účastníky. Ve svém referátu jsem popsal situaci související s volbami do Evropského parlamentu v ČR a aktuální stav a procesy, které se tam nyní odehrávají. Dále jsem zmínil některé specifické aspekty blížících se komunálních voleb v ČR, společně s bližším popisem naší předvolební kampaně. Vystoupení jsem zakončil postojem KSČM, ale i „oficiálních míst ČR“ a silně tendenčně prozápadních českých sdělovacích prostředků, k Ukrajině dnešních dní.

     Moje dvoudenní návštěva v Moskvě však obnášela i další pracovní jednání. Setkal jsem se postupně s již zmíněným poslancem Státní Dumy Ruské federace Valerijem Raškinem, jeho poslaneckým kolegou Vladimírem Rodinem či například s asistentkou poslance Leonida Kalašnikova Aljonou Beloklejcovou.

     V reprezentativních prostorách „Moskovskoj gorodskoj Dumy“ jsem byl přijat předsedou frakce KSRF v tomto orgánu Andrejem Klyčkovem a vedoucím poradců komunistických poslanců Sergejem Timochem, od kterých jsem obdržel pamětní medaili Moskevské městské Dumy.

     Velice podnětnou byla i krátká schůzka s profesorem Michailem Karlovičem, členem Volného (nezávislého) ekonomického sdružení Ruska a Mezinárodního svazu ekonomů.

     Kromě těchto oficiálních setkání jsem byl průběžně kontaktován četnými ruskými sdělovacími prostředky, za které byl zmínil celostátní ruský deník pro politiku a ekonomii „Kommersant“ či další významné médium „Russkaja planeta“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama