PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2020 15:52:18

Naše země bude taková, jací budou lidé, kteří v ní žijí

Naše země bude taková, jací budou lidé, kteří v ní žijí

Před 102 lety vzniklo samostatné Československo. Země, která se díky úsilí mnoha statečných a pracovitých lidí stala na dvě desítky let ostrovem demokratických ideálů v moři rodících se autoritářských režimů.

Země, které i přes spoustu problémů a výzev dokázali její zakladatelé vštípit hodnoty, k nimž se i po více než století můžeme stále hlásit.

Říká se, že státy mohou vydržet jen tak dlouho, dokud jsou při životě ideály, které stály u jejich zrodu. Myšlenka společného státu Čechů a Slováků nepřežila. Ale demokracie samotná, víra v člověka a jeho práva a svobody, to jsou hodnoty nadčasové. A ty přežijí, dokud budou existovat lidé, kteří je každodenně žijí.

Právě tyto hodnoty se snažíme každý den žít i my, Piráti. A každého, kdo to s nimi myslí vážně, zveme mezi sebe, k práci na našem společném díle. Tím je práce pro zemi, za niž se naši rodiče a prarodiče, ale ani naše děti nemusí stydět.

Žijeme v nelehkých časech a čelíme mnoha zkouškám. Je svůdné propadnout zoufalství a dojít k názoru, že demokracie a lidská práva jsou slepou uličkou, která přestává být funkční.  Jsme opačného názoru.

V 21. století se víc než kdy jindy ukazuje skutečná univerzální hodnota svobody, solidarity, dobré vůle a vztahu člověka k člověku. Ukazuje se, kam směřujeme, pokud tyto hodnoty ztrácí váhu. Naše problémy za nás nevyřeší vůdcové ani algoritmy. Cesta je v každodenním nalézání moudrosti a lidskosti. Je to cesta dlouhá, ale je to cesta správná.

Naše země bude taková, jací budou lidé, kteří v ní žijí. Proto všem přeji právě moudrost, lidskost a odvahu. Všechno nejlepší, republiko.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama