PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2022 19:21:00

Nová digitální peněženka EU dostala zelenou

Nová digitální peněženka EU dostala zelenou

Informace na facebookovém profilu o jednání jednání ministrů zemí EU pro digitalizaci

 Celý den dnes v Bruselu řídím jednání ministrů pro digitalizaci ze států evropské sedmadvacítky. Za půl roku jsme v digitálu odvedli velký kus práce, dnešek byl ale úspěchem hlavně pro Evropu jako celek.

Ministři jednomyslně odsouhlasili společná pravidla pro umělou inteligenci! Jak to bude vypadat v praxi? Když budete na webu komunikovat s robotem a ne s člověkem, musíte o tom být předem informováni. Úplně zakázány budou AI systémy, které známe třeba z Číny (sociální skóring), nebo systémy zneužívající podprahové techniky.

Zelenou dostala nová digitální peněženka EU! Pro komunikaci s úřady, ale i s firmami napříč EU, budeme mít digitální identitu v mobilní aplikaci, kam bude možné nahrát si i další dokumenty jako řidičák nebo diplomy ze školy. Až bude návrh finálně dojednán s europoslanci, bude to obrovským krokem v digitalizaci celé Evropy.

Na část jednání se virtuálně připojila ukrajinská delegace. Moc si toho cením, obzvlášť teď, kdy Ukrajina opět čelí masivním ruským útokům. Projednávali jsme koordinaci dodávek IT vybavení. Evropská komise také umožnila, aby Ukrajinci prchající před válkou mohli zůstat ve spojení s rodinou díky cenově dostupnému nebo bezplatnému internetu a volání.

Do pomoci Ukrajině se v posledních měsících zapojila také řada českých firem. Pro obnovení zasažených data center darovaly Ukrajině notebooky, routery, externí disky nebo optické kabely. Díky!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama