PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2022 8:38:00

Novela stavebního zákona z dílny minulé vlády byla napsána špatně

Novela stavebního zákona z dílny minulé vlády byla napsána špatně

Komentář na facebookovém profilu k důvodům odkladu účinnosti novely stavebního zákona

 Potřebujeme stavební zákon, který ulehčí lidem život a podle kterého se bude stavět rychle, kvalitně a digitálně. Musíme proto v zákoně nastavit jasná pravidla a kompetence, aby byl srozumitelný a byly známé jeho dopady. Zároveň ideálně chceme co nejvíce ušetřit.

Novela stavebního zákona z dílny minulé vlády byla napsána špatně a naše podmínky nesplňovala. Proto jsem na vládě představil jasný postup pro odklad její účinnosti. Mezitím usilovně pracujeme na vlastním návrhu, který do konce tohoto roku představíme a který špatnou novelu minulé vlády nahradí.

Co chceme měnit?

Chceme zrušit novou soustavu státních stavebních úřadů v čele s Nejvyšším stavebním úřadem a nechat stavební úřady tam, kde jsou teď. Co nejblíže k řešení problémů a samotným stavbám, tedy na obecních úřadech.

Chceme zrušit i tzv. institucionální integraci. Podle nového stavebního zákona měl totiž stavební úřad sám převzít rozhodování, které se týkalo například ochrany vod, ochrany památek, lesů apod. To je sice pohodlné, ale riskantní. Nikdo asi nechceme, aby do potoka pod naší zahradou začala továrna vypouštět odpadní vody.

Chceme naopak zachovat princip ,Jeden úřad, jedno razítko´. Stavebník podá úplnou dokumentaci na stavební úřad a dál už by se neměl o nic starat.

Zachováme také Specializovaný stavební úřad, který převezme velké stavby a tím je zásadně urychlí. Tady dokonce jednáme o rozšíření jeho působnosti.

Důraz v neposlední řadě klademe také na digitalizaci.

Pozor! Novela stavebního zákona počítá pouze s částečným odkladem účinnosti, aby se nebrzdil rozvoj důležité infrastruktury, jako jsou stavby dálnic, železnic nebo energetické infrastruktury. Tyto velké stavby převezme Specializovaný stavební úřad. Čeká nás v téhle oblasti mnoho práce, ale cíl máme jasný. Opravit všechny chyby stavebního zákona a vytvořit podmínky, které ulehčí lidem život.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama