PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2021 14:51:00

Stojíme před šancí věci změnit

Stojíme před šancí věci změnit

Projev předsedy Pirátů Ivana Bartoše k zahájení Celostátního fóra 2021

 Drazí přátelé, Pirátky, Piráti, příznivci i vážení hosté,

vítám vás na historicky prvním celodenním on-line zasedání nejvyššího orgánu Pirátskéstrany, Celostátního fóra, které tvoří všichni členové a členky Piráů. Nic samozřejmě nemůže nahradit fyzické setkání, kdy jsme byli zvyklí vždy pravidelně po roce vidět zase své přátele, kolegy, a sdílet tak osobně své hodnoty, postoje i zážitky. V době Covidu však toto logicky není možné.

Přesto věřím, že jsme tento komunitní rozměr, kterým je Pirátská strana specifická, částečně naplnili především v průběhu krajských kampaní v letních měsících, kdy zdravotní situace nebyla takto vážná. Věřím také, že se nám i diíky naší práci v krajích, obcích či ve Sněmovně a Senátu podaří společnými silami v roce 2021 virus potlačit, aby se lidem v České republice žilo zase dobře a naše další celorepublikové setkání už bylo takové, na jaké jsme zvyklí z minulých 11 let.

Rok 2020 byl pro Českou republiku velmi složitý. S pandemií Covidu přišla i ekonomická recese, která zasáhla prakticky do všech vrstev našich životů. Jsem velmi hrdý, že Piráti byli a jsou vidět. A to nyní nemyslím jen na úrovni politiky, kde mnoho z nás takřka v plném nasazení bojuje za zdolání pandemie, ale hlavně myslím stovky našich členů a sympatizantů, kteří od jara pomáhali svou dobrovolnickou činností lidem, které pandemie postihla nejvíce.

Jde o přímé akce v terénu, počínaje faktickým zapojením našich lidí do pomoci v nemocnicích, třeba při tisku štítů, při organizaci šití a dodávek roušek nebo respirátorů, při pomoci seniorům, distribuci potravinových balíčků, přes realizaci celostátní sbírky počítačů pro rodiny, které nemohou zajistit svým dětem distanční výuku, sousedské pomoci a mnoha dalších činností. A jsem moc rád, že v mnoha těchto aktivitách pokračujeme, protože to je náš závazek, naše politika i práce.

Na úrovni Sněmovny jsme se zapojovali neméně aktivně, přispěli jsme k formování strategií, nasměrování naší vlády, faktické pomoci v zákonných úpravách i v práci na technologických řešeních, reagovali jsme na vývoj událostí v nespočtu případů. Prosadili jsme například kompenzační bonus či ošetřovné i pro lidi pracující na dohody, na které vláda zapomněla - maminky na rodičovské či pracující seniory. Stejně tak jsme podporovali navýšení ošetřovného a jeho rozšíření také na rodiče deseti a jedenáctiletých dětí. Bojovali jsme proti diskriminaci maloobchodu, tedy aby malé krámky nebyly plošně uzavřené, zatímco velké nadnárodní řetězce mají otevřeno. Zasadili jsme se o odklad 3. a 4. vlny EET. Každý den tlačíme na vládu, aby všem zasaženým provozům dostatečně kompenzovala ztráty a ony dokázaly krizi ustát. Stejně tak jsme navrhovali konkrétní opatření, jak zefektivnit trasování, chytrou karanténu, posílit nemocnice a sociální zařízení a mnohé další.

Pod “rouškou” Covidu proběhly také krajské volby, které dopadly v souladu s našimi cíli, kdy jsme díly vaší práci a práci dobrovolníků, přátel a podpoře občanů ve volbách uspěli ve všech krajích. Pokud naše hlavní město počítáme jako další kraj, má Pirátská strana nyní 112 krajských zastupitelů. Díky dobré strategii i podpoře vyjednávání se nám podařilo zasednout ve vedení 9 krajů i Prahy, kde mají Piráti primátora Zdeňka Hřiba. Společný hejtman Pirátů a STAN, Josef Suchánek, pak usedl v Olomouckém kraji. Senátní tým, i díky obrovskému nasazení, podpoře a práci nás všech, rozšířila také první pirátská senátorka Adéla Šípová za volební obvod Kladno. Senátní klub, jehož jsme součástí, již nyní nese název SEN21 a Piráti. S Adélou v něm působí i více než dva roky náš senátor Lukáš Wagenknecht.

Dnes již tedy Piráti mají své zastoupení ve všech patrech politiky, od komunálu, kde spoluvedeme tři největší česká města, přes kraje, Poslaneckou sněmovnu, senát až po zastoupení evropské, kde z našich tří europoslanců zastává Marcel Kolaja pozici místopředsedy Evropského parlamentu.

Před námi jsou v tomto roce dva veliké úkoly:

1. S maximálním úsilím pracovat na řešení krize, ve které se Česká republika díky nemoci Covid, ale bohužel i z důvodu dlouhodobě nezodpovědného vládnutí ANO již druhé volební období nachází. A to jak v regionální politice, tak i na parlamentní úrovni.

Zdraví, ekonomika rodin i firem, řešení exekucí, rozhýbání digitalizace naší země, ochrana naší krajiny, školství pro 21. století, ale i ochrana investic a zotavení České republiky po vládě oligarchy, to a nejen to jsou priority, na které se musíme nyní zaměřit.

2. Druhou výzvou pro nás budou sněmovní volby, které se uskuteční na podzim. Chceme uspět a chceme tak mít konečně možnost plně prosazovat naše hodnoty a náš program.

Jak všichni víte, probíhá právě teď naše stranické hlasování o tom, zda my členové Pirátské strany odsouhlasíme koaliční smlouvu, a tedy, zda se o vládu v této zemi utkáme na podzim společně s hnutím STAN, anebo do tohoto klání půjdeme samostatně.

Máme za sebou sedm měsíců příprav, tvrdých vyjednávání a konstruktivní práce, která má podle mě velký smysl. Zcela zodpovědně, a není to tajemstvím, říkám, že za koaličním spojením s hnutím STAN stojím, byl jsem přítomen jako předseda i jako celostátní lídr celému vyjednávání o koalici, a v tomto spojení vidím jednoznačně šanci pro lepší budoucnost Česka.

Nyní stojíme před šancí věci změnit. Od lidí cítíme velkou podporu a důvěru. Odpracovali jsme obrovské množství práce a já věřím, že díky naší píli, odvaze, ale i politické vyspělosti a připravenosti po nadcházejících volbách budeme náš program prosazovat ve vládě této země.

Přeji vám vše dobré do nového roku, mnoho síly do vaší politické práce na všech úrovních politiky, ale i ve vašich životech!

Užijte si náš svátek demokracie, naše Celostátní fórum, a těším se na spolupráci v tomto důležitém, volebním roce!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama