PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2019 13:05:00

Hradec Králové si připomene sametovou revoluci sérií akcí

Hradec Králové si připomene sametovou revoluci sérií akcí

V rámci připomenutí 30. výročí Sametové revoluce se rozhodl Královéhradecký kraj společně s městem Hradec Králové, Univerzitou Hradec Králové a neziskovou organizací Post Bellum uspořádat několik koncertů, výstav či divadelních představení.

 Šňůru událostí završí akce s názvem Cesta ke svobodě 16. listopadu.

„Listopadové události roku 1989 patří mezi nejzásadnější momenty 20. století v rámci československých dějin. Jsem rád, že Královéhradecký kraj připomíná tento zcela zásadní historický moment koncerty, kulturními a společenskými akcemi. Listopad 1989 tedy připomínáme nejen generaci, která listopadové události zažila, ale především nejmladší generaci, která tyto události zná spíše jen z učebnic. Je zcela zásadní si pozitiva demokracie připomínat, ale zároveň je ochraňovat,“ vyzdvihl důležitost připomenutí sametové revoluce hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

„Jsem přesvědčená, že se v našem městě podařilo připravit program, který osloví všechny generace a různé zájmové skupiny, které si chtějí připomenout tuto významnou událost v dějinách republiky, tedy od koncertů, výstav až po přednášky či divadelní představení. Věřím, že půjde o důstojné oslavy návratu demokracie do naší společnosti,“ okomentovala program první náměstkyně primátora Monika Štayrová.

Do programu v budově hradecké filharmonie je v rámci výročí sametové revoluce zařazený akustický koncert Davida Kollera či tematické představení divadla Semafor Začalo to Vestpocketkou. Samotný orchestr Filharmonie Hradec Králové má na 13. listopadu naplánovaný slavnostní koncert Třicet let svobody. V divadle Drak budou moci lidé vidět vystoupení Vladimíra Merty nebo premiéru inscenace On The Road na motivy Jacka Kerouaca. Klicperovo divadlo vedle tradičního happeningu přímo v den 17. listopadu uvede divadelní představení Dopisy Olze v podání hostujícího pražského Divadla v Dlouhé.

„Sametová revoluce představuje zásadní historický milník novodobých dějin, který neznamená jen možnost svobodně volit, ale také odpovědnost za své činy, historii a budoucnost. Mnozí z nás období totality nezažili, nebo zapomínají na všechny změny a výhody, které sebou změna režimu přinesla. A právě proto nezapomínejme na minulost,“ řekl ředitel Paměti národa Východní Čechy Tomáš Heller a dodal, že v rámci východních Čech se zapojilo do kampaně 'Nezapomeňme' celkem pět měst – Hradec Králové, Pardubice, Hořice, Broumov a Vysoké Mýto.

V rámci projektu 'Nezapomeňme' pořádá Paměť národa v Hořicích vzdělávací projekt pro studenty středních škol, a to výstavou k sametové revoluci v Hořicích, a promítnutím krátkého dokumentárního filmu. V Broumově pak chystá s tamní radnicí venkovní výstavu "Pocta broumovským pamětníkům totalit 20. století", kde se diváci setkají se známými i neznámými pamětníky z Broumovska. Paměť národa díky podpoře Královéhradeckého kraje bude promítat krátký dokumentární film o průběhu sametové revoluci v samotném kraji. Všechny tyto akce proběhnou v listopadu.

Hradec Králové bude mít náměstí Václava Havla

„Je mi velkou ctí, že se Univerzita Hradec Králové k tak významnému výročí postavila tímto způsobem. Studenti byli vždy katalyzátory významných historických událostí a byli to právě studenti, kteří ke změně poměrů v naší zemi zásadním způsobem přispěli i v listopadu 1989. I proto si myslím, že je zcela na místě, aby centrum vzdělanosti, tedy univerzitní kampus Na Soutoku, neslo jméno Václava Havla. Je to symbolický dík dnešních studentů jejich předchůdcům a kolegům, kteří obětovali mnohé v boji za demokracii,“ řekl rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča.

Pojmenování části univerzitního kampusu na náměstí Václava Havla proběhne 16. listopadu od 16:30. Kulturním programem v kampusu začíná společný projekt Cesta ke svobodě, který vyvrcholí v 18:00 na Pivovarském náměstí, kam se návštěvníci přesunou v průvodu se zapálenými svíčkami za oběti totalitního režimu.

O den později, tedy v neděli 17. listopadu, se Univerzita Hradec Králové společně s Muzeem východních Čech v Hradci Králové a centrem podpory uměleckých aktivit Impuls HK zapojuje do rekonstrukce stavby papírové zdi, která v roce 1989 vyrostla na protest minulému režimu na dnešním Ulrichově náměstí. Papírové krabice se vzkazy, dobovými hesly apod. mohou lidé na Ulrichovo náměstí nosit už od 11. listopadu. Vyvrcholení stavby spojené s komponovaným programem včetně koncertu a workshopů na návštěvníky čeká od 14:00.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama