PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2011 17:57:00

ČSSD podpoří sobotní manifestaci proti vládním reformám

ČSSD podpoří sobotní manifestaci proti vládním reformám

Zvýšení spodní sazby DPH o 10 %, které bude znamenat faktické zvýšení cen potravin, léků, veřejné dopravy či kulturních akcí, není nástrojem pro pokrytí nákladů důchodové reformy.

O tom nás sice každý den ujišťují představitelé Nečasovy vlády, ale jejich slovům se po řadě korupčních kauz, z nichž se mnohé týkají samotných ministrů, nedá věřit. Na základě čísel, která uvádí dokonce i vládní poradní skupina NERV, jsem přesvědčen, že vláda hodlá DPH zvýšit právě proto, aby se v naší zemi mohlo i nadále krást a nemusela se omezovat korupce.
 
Národní ekonomická rada vlády uvádí, že v České republice se do veřejných zakázek a státních projektů investovalo 650 miliard korun. Výsledky takovýchto mamutích investic však nejsou téměř nikde vidět, neboť zřejmě byly rozkradeny. V případě důchodové reformy jsme pak mohli zaznamenat reakci Mezinárodního měnového fondu, který zpochybnil smysl celé důchodové reformy tak, jak ji navrhuje Nečasův kabinet. MMF přitom na několika argumentech dokazuje jediné – vláda neplní hlavní zadání důchodové reformy, totiž nestabilizuje průběžný důchodový systém (tzv. první pilíř). V našich očích pak vláda svou důchodovou reformou a zvýšením DPH útočí na stávající sociální systém. Tento vládní experiment však může českou veřejnost přijít velmi draho.
 
Při mé interpelaci na ministra Kamila Jankovského, kdy jsem jej kritizoval za nestandardní státní zakázky pro jeho bývalou společnost Phar Service, jsem se dočkal pouze velmi mlhavé a zčásti lživé odpovědi. Náměstkem na ministerstvu financí i nadále zůstává Martin Barták, který stojí za celou řadou nepřehledných a předražených armádních zakázek, přičemž tvrdí, že s nimi nemá nic společného. Ministr Dobeš pak vypisuje podivná výběrová řízení za 1,5 milionu korun, aniž by ho zajímalo, že vítězná firma nemá ani telefonní spojení. A pokládá to za správné, stejně jako fotografie jeho rodiny za 70 000 korun, hrazené z prostředků státu (až po tomto zjištění ministr ustoupil a fotografie zaplatí ze svého). Alexandr Vondra nese jasnou politickou odpovědnost za ztrátu údajně několika stovek milionů korun v kauze ProMoPro, přičemž se zuby nehty drží na své pozici ministra obrany. Vít Bárta lže do očí vlastnímu premiérovi v kauze ABL, který toto posléze přejde mlčením, jak je mu v podobných případech vlastní.
Jak můžeme po těchto faktech věřit Petru Nečasovi jeho slova o tom, že výnosy ze zvýšené DPH půjdou skutečně na speciální důchodový systém? Nijak, neboť tato vláda je postavena na lži, kterou dokazují předvolební sliby všech koaličních stran o nezvyšování daní.

Vzhledem k naprosto arogantnímu chování vlády Petra Nečase, kdy jsme jako opozice nebyli přizváni k žádnému jednání o takto důležitých otázkách, podpoříme všechny demokratické aktivity v této zemi, které vyjádří svůj nesouhlas s praktikami této vládní koalice. Proto se také celá řada představitelů ČSSD objeví na sobotní manifestaci sdružení ProAlt zaměřené proti tzv. reformním krokům Nečasovy vlády. Zástupci sociální demokracie rovněž začínají podepisovat Petici na záchranu knih, kterou do dnešního dne signovalo už přes třicet tisíc občanů.

Podpoříme všechny demokratické aktivity a projevy nespokojenosti, abychom podpořili úsilí v boji proti arogantnímu chování stávající vlády.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama