PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2011 14:28:49

Evropská politika ČR v rozkladu

Evropská politika ČR v rozkladu

Česká republika potřebuje silnou platformu evropské politiky. Ministr zahraničí v tomto úkolu jasně selhal.

Ležérní ministr zahraničí se ani vážně nepokusil o jednotnou pozici vlády. Pouze všem trucovitě sdělil, že si bude dělat svou evropskou politiku sám, třeba i ostatním členům vlády navzdory.

Problémy, které dnes vláda řeší po svém vzniku, měly už být řešeny v programovém prohlášení vlády. Do této doby nejsou kompetenčně vyřešeny vztahy mezi Úřadem vlády a ministerstvem zahraničí. Do zahraničí často odcházejí dvojí instrukce. Nejednotnost významně oslabuje pozici ČR ve světě. ČR se za této situace nemá šanci stát významnějším hráčem při jednání o prioritách rozpočtu a finanční perspektivě EU 2014-2020.

Kritika, která se snesla na ministra Schwarzenberga, je ovšem dvojnásobně absurdní. To, co zaznívá ze strany premiéra či prezidenta znamená další oslabování pozice ČR v Evropě. Naši nejvyšší ústavní činitelé zpochybňují dokonce samotné členství v EU a závazky z něho vyplývající. Jedná se vlastně o pokus o revizi zahraničně-politického směřování země po listopadu 1989.

Nesouhlasíme s tvrzením, že eurozóna je v krizi. V krizi jsou pouze některé členské země EU, v krizi není společná evropská měna. Úspěch eurozóny je životním zájmem ČR. Jednoznačně odmítáme tendenci  vymanit se za závazku ČR vůči společné evropské měně. Jednoznačně odmítáme vyvázat ČR z Listiny základních práv a svobod. Odmítáme, že ve vládní debatě je proti sobě kladeno evropské a atlantické směřování. Odmítáme stav, kdy na Úřadu vlády je tajně připravována vlastní evropská koncepce.

Dochází k vážnému rozkladu české evropské politiky. Budeme žádat, aby Poslanecká sněmovna zařadila mimořádný bod, ve kterém by se touto situací zabývala.  

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD a stínový ministr zahraničí
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama