PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2011 12:50:00

Našim národním zájmem je zachovat funkčnost eurozóny i celé EU

Našim národním zájmem je zachovat funkčnost eurozóny i celé EU

Rezoluce ČSSD k současnému dění v Evropské unii, schválená na 3. zasedání ÚVV ČSSD.

Evropská unie se ocitla ve vážné krizi, které žádný členský stát nemůže pouze přihlížet. Vývoj v eurozóně je klíčový pro další rozvoj České republiky. Našim národním zájmem je zachovat funkčnost a posílit akceschopnost eurozóny i celé Evropské unie.

 Pokládáme za neudržitelný postoj vlády premiéra Nečase, že pokud nejsme členy eurozóny, tak se nás tyto události netýkají. Politováníhodná je absence jasného politického stanoviska české vlády k současnému dění.

 V Evropské unii se dnes rozhoduje o budoucnosti Evropy. Potřebujeme lepší koordinaci hospodářských politik členských států. Nutná je hlubší integrace eurozóny. Nyní se definují nová pravidla a proto pokládáme za vážný nedostatek, že se vláda nepřipojila k iniciativě Euro Pakt Plus. To neznamená, že souhlasíme se vším, co se v současné Evropské unii děje. Jde ale o to být u jednacího stolu a mít možnost události ovlivnit. Z hlediska ČSSD se Evropská komise v současnosti dopouští řady chybných kroků. Nesouhlasíme například s pokračováním neoliberálních receptů v podobě pouhých škrtů a úspor bez jakékoli jasné podpory růstu a tvorby nových pracovních míst. Nelze se soustředit pouze na snižování dluhu. Zároveň je nutné investovat do technologií, infrastruktury a vzdělávání.

 Oceňujeme ale, že Evropská komise převzala některé naše sociálnědemokratické návrhy  pro řešení krize jako zavedení daně z finančních transakcí, regulace bankovního sektoru či boj proti daňovým únikům. Už nelze akceptovat nadvládu finančního kapitálu, který se zcela vymkl kontrole a nad kterým zcela ztratily kontrolu i samotné vlády. Jedinou šancí na efektivní odpověď je právě Evropská unie, která musí co nejrychleji nalézt novou politicky i ekonomicky funkční podobu.

 Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD a stínový ministr zahraničí

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama