PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2011 20:00:00

Prezident Klaus svými vystoupeními poškozuje zájmy ČR

Prezident Klaus svými vystoupeními poškozuje zájmy ČR

Prezident V. Klaus soustavně překračuje své ústavní pravomoci – nepodepisuje zákony, za zády českého parlamentu téměř zablokoval ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Kroky, které činí, ať je to výjimka z Lisabonské smlouvy nebo požadavek opt-outu z přijetí eura, neomalené výroky vůči našim partnerům v EU nepříznivě ovlivňují obraz ČR. Prezident není tvůrcem zahraniční politiky státu, prezident nemá žádné kompetence pro tvorbu zahraniční politiky, nemá ani odpovídající aparát, není v žádném přímém styku s Parlamentem a jeho výbory, nepodléhá v této oblasti žádné přímé parlamentní kontrole. Za roli, kterou prezident sehrává v zahraniční politice, je zodpovědný premiér a ministr zahraničí.

Neznám žádného jiného prezidenta v Evropě, který by se nechával najímat privátními organizacemi, aby přednášel v zahraničí, aby útočil na aktuální vládu, jako bylo v případě nedávného „turné“ po Austrálii. Neznám jiného evropského prezidenta, který by takto prosazoval v zahraničí své soukromé zájmy a názory, které nemají nic společného se zájmy ČR. Není např. žádným zájmem ČR podnikat světové akce proti teorii globálního oteplování.

V poslední době neustále přibývá sporů mezi prezidentem a vládou, mezi prezidentem a premiérem, mezi prezidentem a ministrem zahraničí. Projevuje se vážný nedostatek autority premiéra a ministra zahraničí. ČR je parlamentní demokracie,ve které zásadní slovo má mít premiér a vláda. Vychýlení tohoto stavu znejasňuje a vážně poškozuje obraz ČR.

Vyzývám proto premiéra a ministra zahraničí české vlády, aby vystoupení prezidenta V.Klause k věcem zahraniční politiky byla dopředu konzultována s českou vládou a aby nedocházelo k  vystoupením prezidenta republiky, která poškozují zájmy ČR.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD a stínový ministr zahraničí

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama