PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2011 18:08:37

Stanovisko ČSSD k tzv. výjimce z Lisabonské smlouvy

Stanovisko ČSSD k tzv. výjimce z Lisabonské smlouvy

ČSSD nesouhlasí s názorem premiéra Petra Nečase, že hlasování přístupové smlouvy s Chorvatskem do Evropské unie musí být spojeno s hlasováním o tzv. výjimce z Lisabonské smlouvy.

Lisabonská smlouva platí od 1. prosince 2009 a jednoznačně se ukazuje, že k žádným žalobám ze strany Sudetských Němců nedochází. Smlouva tedy nepředstavuje žádné oslabení nebo ohrožení české pozice. Naopak přijetí výjimky by mohlo znamenat oslabení ochrany českých občanů v oblasti sociálních práv, která jsou zakotvena v Listině základních práv.

Upozorňujeme také na to, že výjimka, kterou si vymohl Václav Klaus v Lisabonské smlouvě, nebyla nikdy schválena v českém Parlamentu. Prezident se ani nepokusil si tento souhlas opatřit. Není možné akceptovat tento neústavní postup prezidenta Klause a pokus o obejití Sněmovny a Senátu. Zároveň vůle Evropské rady nemůže být nadřazena souhlasu českého Parlamentu.

Vyzýváme proto premiéra a Vládu ČR, aby za těchto okolností požadavek na tzv. výjimku z Lisabonské smlouvy odvolala nebo nalezla takové řešení, které nebude ohrožovat sociální ochranu občanů a bude v Parlamentu průchodné. V opačném případě se vláda vystavuje vážnému riziku, že hlasování o přístupové smlouvě s Chorvatskem bude v českém Parlamentu neúspěšné.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD a stínový ministr zahraničí

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama